• Ministerul britanic de Externe a afirmat că acesta a folosit tactici reprobabile și a comis atrocități atât în conflictul ucrainean, cât și în cel sirian.
  • Schimbările de personal ale lui Putin au loc în contextul în care s-a raportat că liderul rus a preluat personal conducerea efortului de război și a început să dea el însuși ordine generalilor din Ucraina.
  • Oficiali americani au declarat pentru CNN că structura de comandă din ce în ce mai disfuncțională.

Vladimir Putin l-a concediat pe generalul care avea datoria de a se ocupa cu gestionarea operațiunilor logistice șubrede ale armatei ruse în Ucraina. Generalul Dmitri Bulgakov, ministru adjunct al apărării, a fost înlăturat sâmbătă din funcția sa, a anunțat Ministerul Apărării pe Telegram.

Ministerul a precizat că bărbatul în vârstă de 67 de ani a fost eliberat pentru a fi transferat într-un nou rol. El va fi înlocuit de generalul-colonel Mihail Mizintsev, care a gestionat asediul brutal al Moscovei în orașul portuar Mariupol.

Generalul Bulgakov a condus operațiunile logistice ale armatei din 2008 și a fost responsabil pentru aprovizionarea trupelor rusești după desfășurarea lor în Siria în 2015. Observatorii spun că în ultimele luni el a fost marginalizat la Moscova, mulți îl acuză pentru operațiunile logistice haotice care au împiedicat avansarea Rusiei și au făcut ca trupele sale să rămână subaprovizionate.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

În ultimele luni, Kremlinul a fost nevoit să se adreseze Coreei de Nord și Iranului – doi dintre singurii săi aliați rămași – pentru noi provizii de artilerie și drone. Demiterea generalului Bulgakov vine în contextul în care pe rețelele de socializare au circulat imagini care arată recruți ruși proaspăt recrutați care sunt echipați cu puști de asalt ruginite.

Figurile pro-război din Rusia au salutat demiterea sa, iar numirea generalului Mizintsev – care a fost sancționat de Marea Britanie pentru rolul său în comandarea asediului de la Mariupol – va fi probabil salutată de către adepții liniei dure. Generalul Mizintsev, supranumit de mulți ucraineni Măcelarul din Mariupol, a condus, de asemenea, forțele rusești în Siria și a fost acuzat că a orchestrat o campanie brutală de bombardamente care a distrus orașul Alep.

Oficiali americani au declarat pentru CNN că structura de comandă din ce în ce mai disfuncțională de la Moscova l-a forțat pe Putin să își asume un rol mai activ în război. Luna trecută, oficiali britanici din domeniul apărării au sugerat că Putin l-a marginalizat pe ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, după ce oficiali de rang înalt din domeniul apărării au început să ironizeze conducerea ineficientă și neatentă a generalului de rang înalt.