• A fost detectată prima scurgere în conducta Nord Stream 1.
  • Nord Stream 2 nu începuse operațiunile comerciale.
  • Criza gazelor rusești a dus la creșterea prețurilor.

Țările europene s-au străduit marți să investigheze scurgeri inexplicabile de gaze în două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri în conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.

Ambele conducte au fost puncte importante în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre Europa și Moscova, care a afectat marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile, pe fondul disputei legate de războiul din Ucraina, dar ambele conțineau încă gaze sub presiune. Incidentele vor îngreuna orice efort de a începe sau de a reporni oricare dintre cele două conducte pentru operațiuni comerciale.

Ieri, a fost detectată o scurgere la unul dintre cele două gazoducte dintre Rusia și Danemarca – Nord Stream 2. Conducta nu este în funcțiune, dar conține gaze naturale, care acum prezintă scurgeri, a declarat ministrul danez al energiei, Dan Jorgensen, într-un comentariu scris.

Autoritățile au fost acum informate că au mai existat 2 scurgeri pe Nord Stream 1, care de asemenea nu este în funcțiune, dar conține gaze naturale, a adăugat el.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale că au provocat dificultăți tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost un pretext pentru a opri livrările de gaze.

Noul gazoduct Nord Stream 2 tocmai fusese finalizat, dar nu a intrat în exploatare comercială. Planul de a furniza gaze prin această conductă a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina în februarie.