• Cercetarea, comandată de autoritatea de reglementare Ofcom, are loc în contextul în care se așteaptă ca guvernul să prezinte din nou în parlament proiectul de lege privind siguranța online.
  • Proiectul de lege ar obliga platformele să protejeze utilizatorii, în special copiii, de conținutul ilegal, periculos și dăunător.
  • Copiii și părinții care au participat la studiu au vorbit despre potențialele tensiuni dintre preocupările legate de siguranța online și nevoia de protecție sporită.

O treime dintre copiii cu vârste cuprinse între opt și 17 ani care au un profil pe rețelele de socializare au mințit în privința datei de naștere, astfel încât să pară că au peste 18 ani.

Aceasta este concluzia unei cercetări comandate de autoritatea de reglementare Ofcom, în contextul în care se solicită introducerea mai multor instrumente de verificare a vârstei pe platformele de internet pentru a proteja copiii de conținutul dăunător.

Aproximativ 77% dintre copiii din intervalul de vârstă analizat au cel puțin un profil pe rețelele de socializare, iar 60% dintre cei sub 12 ani au unul, în ciuda faptului că majoritatea site-urilor au o vârstă minimă de 13 ani.

Recomandări

BIDEN SPRIJINĂ UCRAINA
UNDE PLECI ÎN VACANȚĂ?
CIOLACU: REFORMĂM STATUL
2019, APOGEUL GLOBALIZĂRII
NUNTĂ CU REPETIȚIE
CE CONDUCI AZI

Studiul a estimat că aproximativ 47% dintre copiii din această grupă și-au stabilit vârsta la 16 ani sau mai mult, în timp ce 32% au stabilit-o la 18 ani sau mai mult. În cadrul acestui grup, studiul a estimat că aproximativ 23% dintre cei cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani aveau un profil cu vârsta stabilită la 18 ani, ceea ce îi expune la materiale destinate adulților.

Studiul vine în contextul în care se așteaptă ca guvernul să prezinte din nou în parlament proiectul de lege privind siguranța online. Proiectul de lege ar obliga platformele să protejeze utilizatorii, în special copiii, de conținutul ilegal, periculos și dăunător, cu amenzi mari și posibile blocări ale site-urilor care încalcă regulile.

Unele platforme, cum ar fi site-urile pornografice, ar putea, de asemenea, să fie nevoite să utilizeze metode de verificare a vârstei pentru a împiedica accesul copiilor la conținut. Mark Bunting, director pentru politici online la Ofcom, a declarat: Protecția copiilor se află în centrul noilor legi privind siguranța online, așa că, pe măsură ce ne pregătim pentru noile noastre responsabilități, continuăm să ne construim dovezi privind experiențele online trăite de copii.

Cercetarea de astăzi explorează factorii declanșatori care pot determina copiii să aibă experiențe dăunătoare online, inclusiv riscurile de a se înscrie pe o platformă de socializare cu o vârstă falsă mai mare. Acest lucru îi poate expune la un risc mai mare de a vedea conținut potențial dăunător, nepotrivit vârstei.

Copiii și părinții care au participat la studiu au vorbit despre potențialele tensiuni dintre preocupările legate de siguranța online și nevoia de protecție sporită, cu dorința ca cei mici să se simtă incluși social și să aibă libertatea de a învăța cum să gestioneze riscurile prin experiență.