• Putin are nevoie de ajutor după o serie de înfrângeri în Ucraina.
  • Lukașenko este dator Kremlinului și nu poate refuza.
  • Belarus intensifică exercițiile, dar amploarea și scopul sunt neclare.

O activitate militară intensă în Belarus în această săptămână a atras atenția Ucrainei și a Occidentului ca un posibil semn că președintele Alexander Lukașenko ar putea să-și angajeze armata în sprijinul efortului de război al Rusiei în Ucraina.

Lukașenko a ordonat ca trupele să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea graniței cu Ucraina, iar ministerul său al apărării a declarat că sunt în curs de desfășurare exerciții de pregătire pentru luptă. Marți, ministerul de interne a organizat exerciții de eliminare a grupurilor de sabotaj în apropiere de Yelsk, la numai 20 km de granița cu Ucraina.

Volodimir Zelenski a cerut Grupului celor Șapte (G7) să plaseze o misiune de observatori internaționali în apropierea graniței, în timp ce Franța a avertizat Belarusul că s-ar putea confrunta cu mai multe sancțiuni occidentale dacă își adâncește implicarea în Ucraina.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?

Belarus a permis să fie folosit ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, dar nu s-a alăturat direct luptelor. Analiștii spun că Lukașenko nu ar avea altă opțiune decât să se conformeze dacă președintele rus Vladimir Putin i-ar cere să intre în război, într-un moment în care Moscova se resimte după o serie de înfrângeri și se confruntă cu critici publice fără precedent privind eșecurile generalilor săi.

Dar ei sunt sceptici că intervenția Belarusului ar putea schimba prea mult lucrurile. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, forțele sale armate numără doar 48.000 de oameni și nu au purtat niciun război în cei peste 30 de ani de independență, de la prăbușirea Uniunii Sovietice.