• Germania şi Franţa vor menţine colaborarea „strânsă” şi vor aborda împreună provocările, afirmă cancelarul Olaf Scholz, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu preşedintele Emmanuel Macron.
  • Preşedinţia Franţei a catalogat întâlnirea ca fiind „foarte constructivă” , precizând, potrivit postului Europe 1, că vor fi create grupuri de lucru în domeniile energiei, apărării şi sectorului tehnologic.
  • Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat amânarea reuniunii interguvernamentale Germania-Franţa, din cauza unor „probleme logistice” şi a lipsei coordonării asupra unor „probleme bilaterale” .

Germania şi Franţa vor menţine colaborarea „strânsă” şi vor aborda împreună provocările, afirmă cancelarul Olaf Scholz, după întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu preşedintele Emmanuel Macron, pe fondul recentelor disensiuni privind acţiuni la nivelul Uniunii Europene.

Au fost discuţii foarte bune şi importante pe tema aprovizionării cu energie a Europei, pe tema preţurilor mari şi a achiziţiilor comune de armament” , a declarat Olaf Scholz, prin Twitter, după întâlnirea pe care a avut-o la Paris cu preşedintele Franţei.

„Germania şi Franţa colaborează strâns şi abordează în comun provocările” , a subliniat Olaf Scholz.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

La rândul său, Preşedinţia Franţei a catalogat întâlnirea ca fiind „foarte constructivă” , precizând, potrivit postului Europe 1, că vor fi create grupuri de lucru în domeniile energiei, apărării şi sectorului tehnologic.

Preşedintele Republicii şi cancelarul german au evocat relaţiile bilaterale într-un spririt de colaborare foarte strânsă, pe termen mediu şi lung” , a subliniat Palatul Elysée.

Germania şi Franţa au avut, în ultimele săptămâni, o serie de disensiuni în domeniile energiei şi apărării. Olaf Scholz se opune iniţiativei Comisiei Europene de plafonare a preţului la gaze şi asumării în comun a datoriilor pentru subvenţionarea clienţilor casnici şi companiilor în criza energetică, un plan susţinut de Franţa, Italia, Spania şi Grecia.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat amânarea reuniunii interguvernamentale Germania-Franţa, din cauza unor „probleme logistice” şi a lipsei coordonării asupra unor „probleme bilaterale” .

Cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit să justifice în mai multe rânduri decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia.

Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare. Franţa este nemulţumită şi de planul Germaniei de a coopta mai multe state din cadrul UE şi NATO pentru construirea unui sistem antiaerian şi antibalistic comun.

La summitul UE de la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că nu ar fi bine ca Germania să se „autoizoleze” în cadrul Uniunii Europene.

„Nu este bine nici pentru Germania, nici pentru Europa ca Germania să se autoizoleze. Este important să existe propuneri care să se bucure de un consens larg şi care să fie aprobate în unanimitate” , declara Macron joia trecută.