• La gazonul de pe terasă ai nevoie de sistem de irigare.
  • O plantă exotică, de 3 metri, ajunge la 6.000 de lei.
  • Peretele verde produce oxigen, te protejează de praf și zgomot.
  • În România, pe terase, rezistă speciile lemnoase și gramineele.

Natura poate fi mai aproape decât crezi. Mai nou, se mută pe balconul sau terasa ta. Imaginează-ți cum ieși dimineața cu cafeaua în mână și vezi razele soarelui difuze, printre frunze. În funcție de suprafață poți alege spațiul verde care va forma un perete natural ce te protejează de zgomote, dar produce și oxigen.

Contează mult izolația. Să nu ai probleme cu infiltrațiile. Gazonul sau unii copaci plantați permanent pe terasă au nevoie de irigație. Pe lângă faptul că îți alegi plantele în funcție de aspect, mai trebuie să ții cont de ceva, spune Diana Culescu, peisagist.

Atunci când facem amenajări pe terase, adică atât de aprope de spațiul pe care îl folosim în mod curent, trebuie, în primul rând, să avem în vedere să folosim plante care nu ne pot crea probleme pe viitor, pentru cât de mari se fac, pentru că noi pe terase le vom ține în niște containere și atunci nu vor avea cum să se ancoreze în sol sau să nu dea alergii, a susținut perisagistul Diana Culescu.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Tiberiu Chiricheș, Directorul Executiv ProPark, Fundație pentru arii protejate și iubitor de mediu, susține că e nevoie de cercetări pentru a afla care sunt materialele ce aduc plus valoare în stocarea de carbon și purificarea aerului.

Trebuie întotdeauna să apelăm la specialiști din dorința de a face bine, de a avea verde și un aer curat putem să greșim și să alegem specii nepotrivite, care ori necesită stropire cu substanțe chimice și ajungem să facem mai mult rău decât bun sau sunt specii invazive și le putem arunca în habitate sălbatice, a declarat Tiberiu Chiricheș, director executiv ProPark.

În România sunt aproximativ 450 de specii de plante pe care le poți alege să fii sigur că vor rezista la îngheț.

În spațiul exterior folosim, de regulă, mai mult plante lemnoase și mai puțin erbacee pentru că// 3.20 rețin foarte multă apă, iar când apa îngheață se fac cristale și sparg pereții celulelor,, iar plantele nu se mai susțin pe viitor, a spus Diana Culescu.

Dacă vrei balcoane exotice, fascinante și ieșite din comun, poți cumpara plante precum pasărea paradisului, măslinsau palmier.

Bogdan Harabagiu din Iași are aproximativ 1000 de tipuri de plante deosebite cu care clienții își fac propriul colț de rai pe terasele apartamentelor. Acest stil de amenajare îți oferă umbră și o stare interioară de calm. Prețurile încep de la câteva sute de lei, până la mii, în funcție de vârsta și dimensiunea copacilor. Atenție însă, aceștia au nevoie de o îngrijire specială pe perioada iernii. Bogdan a creat și un hotel de plante, iar dacă vrei să le adăpostești și protejezi acolo, tariful este de 500 de lei pe metru pătrat, pe lună.

Acum, în octombrie fiind frig, iar ele fiind plante tropicale, va trebui să le adăpostim, și le băgăm al interior. Plantele au crescut foarte mult. Le ținem pe toata perioada iernii la noi, avem oameni specializați care le îngrijesc. Logic avem lumină și căldură, tot ce le trebuie, a spus Bogdan.