• Racheta a fost depozitată timp de câteva săptămâni, după probleme legate de scurgeri de combustibil care au zădărnicit primele două încercări de lansare.
  • Obiectivul general al programului Artemis al NASA este de a readuce oamenii pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol.
  • Echipa Artemis a decis să mascheze senzorul defect, ignorând, în esență, datele pe care acesta le emite.

Racheta uriașă care se află în centrul planurilor NASA de a readuce oamenii pe Lună se îndreaptă din nou spre rampa de lansare vineri, în timp ce agenția spațială se pregătește pentru o nouă încercare de lansare a misiunii Artemis I.

Decolarea misiunii de testare fără echipaj este programată pentru 14 noiembrie, cu o fereastră de lansare de 69 de minute. Lansarea va fi transmisă în direct pe site-ul NASA. Racheta Space Launch System sau SLS, a început joi seara târziu procesul de câteva ore de drumeție de 6,4 kilometri de la adăpostul său interior până la platforma 39B de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida.

Racheta a fost depozitată timp de câteva săptămâni, după probleme legate de scurgeri de combustibil care au zădărnicit primele două încercări de lansare, iar apoi un uragan s-a abătut asupra Floridei, forțând racheta să părăsească rampa de lansare și să se îndrepte spre siguranță. Echipa Artemis monitorizează din nou o furtună care s-ar putea îndrepta spre Florida, dar se simte încrezătoare pentru a merge mai departe cu desfășurarea spre rampa de lansare, a declarat Jim Free, administrator asociat al Direcției Misiunilor de Dezvoltare a Sistemelor de Explorare a NASA.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Furtuna fără nume ar putea să se dezvolte în apropierea Puerto Rico în weekend și se va deplasa încet spre nord-vest la începutul săptămânii viitoare, a declarat meteorologul Mark Burger, ofițerul meteo de lansare din cadrul US Air Force de la Cape Canaveral.

Centrul Național pentru Uragane are doar 30% șanse ca aceasta să devină o furtună cu nume”, a declarat Burger. Cu toate acestea, acestea fiind spuse, modelele sunt foarte consistente în ceea ce privește dezvoltarea unui fel de presiune scăzută”.

Ofițerii meteorologi nu anticipează că va deveni un sistem puternic, dar vor urmări potențialele efecte până la mijlocul săptămânii viitoare, a spus el. Întoarcerea rachetei SLS, înaltă de 98 de metri, în clădirea de asamblare a vehiculelor, sau VAB, aflată în apropiere, a oferit inginerilor șansa de a examina mai îndeaproape problemele care au afectat racheta și de a efectua lucrări de întreținere.

În septembrie, NASA a alergat contra cronometru pentru a face ca Artemis I să decoleze, deoarece exista riscul de a se descărca bateriile esențiale pentru misiune dacă ar fi petrecut prea mult timp pe rampa de lansare fără a fi decolat. Inginerii au putut să reîncarce sau să înlocuiască bateriile din întreaga rachetă și din nava spațială Orion aflată deasupra ei, în timp ce acestea se aflau în VAB.

Obiectivul general al programului Artemis al NASA este de a readuce oamenii pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol. Misiunea Artemis I – care se așteaptă să fie prima din multe altele – va pune bazele, testând racheta și nava spațială și toate subsistemele lor pentru a se asigura că sunt suficient de sigure pentru ca astronauții să zboare pe Lună și înapoi.

Dar lansarea acestei prime misiuni a fost dificilă. Racheta SLS, care a costat aproximativ 4 miliarde de dolari, a întâmpinat probleme în momentul în care a fost încărcată cu hidrogen lichid super-refrigerat, apărând o serie de scurgeri. De asemenea, un senzor defect a furnizat citiri inexacte în timp ce racheta încerca să își condiționeze” motoarele, un proces care răcește motoarele pentru ca acestea să nu fie șocate de temperaturile combustibilului supraîncălzit.

NASA a lucrat pentru a rezolva ambele probleme. Echipa Artemis a decis să mascheze senzorul defect, ignorând, în esență, datele pe care acesta le emite. Iar în urma celei de-a doua încercări de lansare din septembrie, agenția spațială a efectuat un alt test la sol când racheta se afla încă pe rampa de lansare.

Scopul demonstrației criogenice a fost acela de a testa garniturile și de a utiliza proceduri actualizate de încărcare mai blânde și mai delicate” a propulsorului superînghețat, ceea ce ar fi experimentat racheta în ziua lansării. Deși testul nu a decurs exact așa cum a fost planificat, NASA a declarat că și-a îndeplinit toate obiectivele.