• Infrastructura cheie din Herson a fost distrusă, spune Zelenski.
  • Rusia și Iranul promit să aprofundeze legăturile în domeniul economic, politic și comercial.
  • Herson se confruntă cu o situație umanitară gravă, afirmă primarul orașului.

Forțele rusești au distrus infrastructura cheie din orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fugi, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce omologii săi din Rusia și Iran au promis să aprofundeze legăturile economice, politice și comerciale.

Zelenski a descris drept infernale luptele din regiunea estică Donețk, unde forțele pro-Moscova duc o luptă mult mai dură după ce Rusia a abandonat vineri singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul războiului, în februarie. Locuitorii bucuroși din Herson au întâmpinat trupele care au sosit, în timp ce Zelenski a declarat că autoritățile, în eforturile lor de a stabiliza regiunea, s-au ocupat de aproape 2.000 de mine, cabluri de declanșare și obuze neexplodate lăsate de rușii care au plecat.

Rușii au peste tot același scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar noi vom restabili totul, credeți-mă”, a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toată infrastructura critică: comunicații, apă, căldură, electricitate”. Succesul Ucrainei în Herson, unde trupele sale controlează acum peste 60 de așezări regionale, precum și în alte locuri, a beneficiat în parte de rezistența din regiunea Donețk, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei, a adăugat Zelenski.

Acolo este pur și simplu un iad – acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi”, a spus el. Dar unitățile noastre se apără cu curaj – ele rezistă presiunii teribile a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare.” Într-o convorbire telefonică, președintele rus Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi au subliniat consolidarea în continuare a cooperării în domeniile politic, comercial și economic, inclusiv în sectorul transporturilor și al logisticii”, a anunțat sâmbătă Kremlinul.