• Politica costisitoare de închidere a Beijingului a afectat a doua cea mai mare economie din lume.
  • Au fost declanșate proteste publice în masă care au reprezentat o provocare rară pentru liderul Chinei, Xi Jinping.
  • Zeci de oficiali au fost pedepsiți sau concediați după apariția focarelor.

Guvernul chinez a anunțat miercuri o relaxare generală a restricțiilor sale excepțional de stricte privind COVID, o concesie implicită față de nemulțumirea publică după ce, în urmă cu o săptămână, protestele masive de stradă din peste o duzină de orașe au contestat autoritatea Beijingului.

Modificările nu reprezintă o desființare completă a politicii chineze „zero COVID”, dar reprezintă totuși o relaxare considerabilă a măsurilor care au tras în jos economia prin perturbarea vieții de zi cu zi a sute de milioane de oameni, forțând multe întreprinderi mici să închidă și determinând șomajul în rândul tinerilor să ajungă la aproape 20%, un nivel record.

Măsura reduce frecvența testelor obligatorii, care, în multe părți ale țării, deveniseră o corvoadă aproape zilnică doar pentru a se deplasa sau pentru a utiliza serviciile publice. Persoanelor care au COVID ușor sau asimptomatic li se poate permite să se izoleze la domiciliu, în loc să fie trimise în spitale, așa cum s-a întâmplat de la apariția virusului.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Guvernul a părut să mențină utilizarea închiderilor în clădirile cu cazuri, dar a spus că astfel de măsuri ar trebui să fie limitate și ridicate rapid și că ieșirile nu trebuie blocate. Schimbarea de la Beijing este deosebit de notabilă deoarece Xi Jinping, liderul omului forte al Chinei, mizase legitimitatea partidului pe succesul „Codificării zero”, făcând din aceasta o campanie ideologică menită să demonstreze superioritatea controlului centralizat asupra regimului democratic. Xi a aplicat „zero COVID” cu o vigoare feroce, declarând un „război al poporului” împotriva coronavirusului care a mobilizat masele în ceea ce avea să devină o strategie fără menajamente pentru a elimina infecțiile.

Zeci de oficiali au fost pedepsiți sau concediați după apariția focarelor. Orașele au impus închideri care au limitat sute de milioane de oameni în casele lor timp de săptămâni sau chiar luni întregi, adesea cu măsuri rudimentare, cum ar fi încuietori și bariere.

Cetățenii și experții în sănătate care au încercat să pună la îndoială amploarea controalelor sau problemele legate de închideri au fost pedepsiți sau reduși la tăcere. Mai presus de toate, această abordare a instituționalizat un sistem de supraveghere digitală care a dezvoltat puterea nu numai de a urmări mișcările practic tuturor cetățenilor și rezidenților, ci și de a-i ține pe loc.