• Rachete, artilerie și drone rusești lovesc Ucraina.
  • Zelenski face apel la G7 pentru tancuri moderne și arme cu rază lungă de acțiune.
  • Zelenski caută sprijin pentru Summitul global pentru pace.

Rachete, artilerie și drone rusești au lovit ținte în estul și sudul Ucrainei, a declarat Statul Major ucrainean, în timp ce puterile economice globale s-au angajat să consolideze capacitățile militare ale Kievului, cu accent pe apărarea aeriană.

Grupul celor șapte a promis să răspundă cerințelor urgente ale Ucrainei” după ce președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la tancuri moderne, artilerie și arme cu rază lungă de acțiune pentru a contracara invazia devastatoare a Rusiei.

De asemenea, Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7, reuniți în cadrul unei reuniuni virtuale, să sprijine ideea sa de a convoca un summit special pentru pace globală dedicat aducerii păcii în țara sa. Summitul s-ar concentra pe punerea în aplicare a planului de pace în 10 puncte al Kievului, care insistă, printre altele, asupra retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale din Ucraina și asupra faptului că Kievul nu va face nicio concesie teritorială.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat luni că ar fi „deschis la ideea de a furniza Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă pentru a ținti locurile de lansare a dronelor rusești care au lovit infrastructura, dacă Rusia continuă să vizeze zone civile.

Președintele american Joe Biden i-a spus duminică lui Zelenski că prioritatea Washingtonului este de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Moscova a negat că a vizat civili, dar războiul a strămutat milioane de oameni și a ucis mii de necombatanți.

Jan Egeland, șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat că condițiile de neînvins” vor trimite probabil un alt val de sute de mii de refugiați ucraineni în Europa în timpul iernii.