• Ultima dată când o persoană a vizitat Luna a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA.
  • Astronauții spun că motivele pentru care oamenii nu s-au întors sunt de natură bugetară și politică, nu științifică sau tehnică.
  • Este posibil ca NASA să se întoarcă pe Lună până în 2025, cel mai devreme.

Aterizarea a 12 oameni pe Lună rămâne una dintre cele mai mari realizări ale NASA, dacă nu chiar cea mai mare. Astronauții au colectat roci, au făcut fotografii, au efectuat experimente, au plantat steaguri și apoi s-au întors acasă. Dar aceste șederi din timpul programului Apollo nu au stabilit o prezență umană de durată pe Lună.

La cincizeci de ani de la cea mai recentă aselenizare cu echipaj – Apollo 17 în decembrie 1972 – există o mulțime de motive pentru ca oamenii să se întoarcă pe satelitul gigantic al Pământului și să rămână acolo.

NASA a promis că vom vedea din nou astronauți americani pe Lună cât de curând – poate cel mai devreme până în 2025, în cadrul unui program numit Artemis, care va include primele femei care vor atinge vreodată suprafața lunară. Fostul administrator al NASA Jim Bridenstine, care a condus agenția în timpul administrației Trump, a declarat că nu obstacolele științifice sau tehnologice au împiedicat SUA să facă acest lucru mai devreme.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă nu ar fi fost riscul politic, am fi fost pe Lună chiar acum”, a declarat Bridenstine într-o convorbire telefonică cu reporterii în 2018. De fapt, am fi fost probabil pe Marte”. Așadar, de ce nu s-au întors astronauții pe Lună în ultimii 50 de ani?

Riscurile politice au fost cele care au împiedicat acest lucru”, a spus Bridenstine. Programul a durat prea mult și costă prea mulți bani”. Cercetătorii și întreprinzătorii au insistat mult timp pentru crearea unei baze cu echipaj pe Lună – o stație spațială lunară.

O stație umană permanentă de cercetare pe Lună este următorul pas logic. Este la doar trei zile distanță. Ne putem permite să greșim și să nu ucidem pe toată lumea”, a declarat anterior Chris Hadfield, un fost astronaut, pentru Business Insider. Și avem o grămadă de lucruri pe care trebuie să le inventăm și apoi să le testăm pentru a învăța înainte de a putea merge mai departe”.

O bază lunară ar putea evolua într-un depozit de combustibil pentru misiuni spațiale de mare adâncime, ar putea duce la crearea unor telescoape spațiale fără precedent, ar putea facilita viața pe Marte și ar putea rezolva mistere științifice de lungă durată despre Pământ și despre crearea Lunii. Ar putea chiar să stimuleze o economie înfloritoare în afara lumii, poate una construită în jurul turismului spațial lunar.

Dar mulți astronauți și alți experți sugerează că cele mai mari impedimente pentru a face din noile misiuni lunare cu echipaj o realitate sunt banale și oarecum deprimante.

Este foarte scump să ajungi pe Lună

Un obstacol dovedit și dovedit pentru orice program de zboruri spațiale, în special pentru misiunile care implică oameni, este costul ridicat.

Bugetul NASA pentru anul 2022 este de 24 de miliarde de dolari, iar administrația Biden cere Congresului să îl majoreze la aproape 26 de miliarde de dolari în bugetul pentru 2023.

Aceste sume pot suna ca o mană cerească, până când te gândești că totalul se împarte între toate diviziile și proiectele ambițioase ale agenției: Telescopul spațial James Webb, proiectul de rachetă gigantică numit Space Launch System (SLS) și misiuni îndepărtate către Soare, Jupiter, Marte, centura de asteroizi, centura Kuiper și marginea sistemului solar. (În schimb, armata SUA este pe cale să aibă un buget de aproximativ 858 de miliarde de dolari în 2023). În plus, bugetul NASA este oarecum mic în raport cu trecutul său.