• Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că ţara ei „discută serios” dacă să se alăture la „o alianţă mai largă” .
  • Şi dacă, la un moment dat, ajungem la concluzia că trebuie să ne schimbăm statutul neutru, acest lucru va trebui să se întâmple printr-un proces democratic” , a spus Sandu, intervievată de Politico.
  • Fostă republică sovietică, Moldova are un statut de ţară neutră consacrat în Constituţie. Cu toate acestea, guvernul de la Chişinău a început deja cooperarea cu Alianţa Atlantică.

Fără a numi direct NATO, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că ţara ei „discută serios” dacă să se alăture la „o alianţă mai largă”.

„Acum există o discuţie serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare.

Şi dacă, la un moment dat, ajungem la concluzia că trebuie să ne schimbăm statutul neutru, acest lucru va trebui să se întâmple printr-un proces democratic” , a spus Sandu, intervievată de Politico, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Recomandări

MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
UCRAINA ÎNAINTEAZĂ
CUM NE PREGĂTIM DE MUNTE?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ

Neutră prin Constituţie

Fostă republică sovietică, Moldova are un statut de ţară neutră consacrat în Constituţie. Cu toate acestea, guvernul de la Chişinău a început deja cooperarea cu Alianţa Atlantică şi participă la forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

În decembrie, ministrul moldovean al Apărării a participat pentru prima dată la şedinţa ministerială NATO de la Bucureşti. Principalul obstacol în calea intrării Moldovei în NATO este prezenţa soldaţilor ruşi pe teritoriul său, în autoproclamata republică separatistă a Transnistriei.

Între timp, apropierea periculoasă de conflictul din vecina Ucraina a deschis dezbaterea în ţară, care a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.

Moscova a avertizat în repetate rânduri Chişinăul să nu colaboreze militar cu Occidentul.