• La 500 de ani după Michelangelo, roboții creează acum sculpturi de mare precizie.
  • Principalul avantaj este viteza de execuție în comparație cu munca manuală. Dar irumperea acestei tehnologii nu este pe placul tuturor.
  • Unii artizani și artiști nu văd cu ochi buni această inovație.

Când privim o sculptură în marmură, ne imaginăm imediat orele petrecute pentru a sculpta acest material foarte rezistent. Printre cele mai faimoase sculpturi în marmură se numără Venus de Milo, care o reprezintă pe Afrodita, zeița greacă a iubirii. Această sculptură este una dintre cele mai reprezentative din arta greacă antică și a fost creată între anii 150 și 130 î.Hr.

De ceva timp, un start-up zguduie lumea artei, propunând un robot capabil să sculpteze marmura, așa cum ar fi făcut-o, de exemplu, Michelangelo. Numele său: Robotor 1L”, potrivit publicației robotor.it.

Sculpturile din marmură au trecut testul timpului

De mii de ani, sculpturile din marmură au reflectat o mișcare artistică importantă din istoria omenirii. Grecii au folosit pentru prima dată marmura pentru a-și reprezenta zeii. Apoi, cu timpul, sculptorii în marmură au reprezentat capetele gânditoare ale vremurilor lor: împărați, regi etc. Alții au reprezentat scene din trecut. Altele reprezintă scene din viața obișnuită, dar toate sunt opera unor sculptori pasionați și foarte pricepuți în mânuirea lor. Datorită rezistenței lor în timp, sculpturile din marmură sunt, de asemenea, mărturii prețioase ale vremurilor trecute.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ce este Robotor 1L

Giacomo Massari este inventatorul acestui robot de 4 m înălțime, pe care l-a conceput pentru a reduce timpul necesar pentru realizarea manuală a unei sculpturi, scrie Neozone. Unii artiști contemporani lucrează deja cu robotul, cum ar fi Jeff Koons și Maurizio Cattelan, care încearcă să își transforme ideile în reprezentări 3D care să fie integrate în robot. Ideile artiștilor sunt apoi sculptate direct de robot. Designerul acestui robot susține că 1 L poate reproduce sculptura gândită de artist cu o precizie de 99%. Micul procent rămas pentru finalizarea lucrării va fi, prin urmare, lăsat la discreția artistului.

O invenție care nu mulțumește pe toată lumea

Lorenzo Calcinai, restaurator de sculpturi la Catedrala din Florența, nu vede sosirea acestui robot într-o lumină foarte pozitivă. Pentru el, sosirea acestui tip de robot ar putea însemna moartea adevăraților sculptori pasionați de restaurarea operelor de artă. Ar fi suficient să modelăm o sculptură în 3D pentru ca robotul să o restaureze singur, fără ajutorul mâinii umane, iar Calcinai deplânge acest lucru! Suntem în pericol să uităm cum să lucrăm cu mâinile noastre. Sper că un anumit know-how și o anumită îndemânare vor rămâne mereu, chiar dacă, cu cât avansăm mai mult, cu atât va fi mai greu să le păstrăm”, spune artistul.

Inventatorul, Giacomo Massari, consideră că tehnologia robotului nu va fura munca oamenilor, ci doar o va îmbunătăți. Pentru el, robotul poate interpreta gândurile artistului. Cu toate acestea, nu va putea niciodată să gândească în locul artistului, iar aici este diferența. Rămânem îndoielnici cu privire la acest robot. După apariția ChatGPT, care poate scrie un roman fără ajutor uman, robotul 1L va sculpta în locul artiștilor? Nu ar trebui să-i lăsăm pe artiști să se exprime natural și manual? Aceasta este întrebarea pe care o pun aceste noi tehnologii.