- Potrivit celor mai recente date ale UNHCR, aproape trei milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în Rusia – mai mulți decât în orice altă țară europeană.
- Un consilier prezidențial ucrainean a declarat la începutul acestei luni că aproape 14.000 de copii au fost „deportați” în Rusia.
- Michelle Bachelet a declarat atunci că nu poate confirma acuzațiile sau numărul de copii potențial afectați.
Șeful agenției ONU pentru refugiați a acuzat Moscova că încalcă principiile „fundamentale” de protecție a copiilor prin acordarea de pașapoarte rusești copiilor refugiați neînsoțiți. Filippo Grandi a adăugat că Rusia a dat apoi acești copii spre adopție unor familii rusești.
Advertisment
El a declarat că UNHCR va încerca să aibă acces la cei afectați și să încerce să găsească soluții în interesul lor. Cu toate acestea, Grandi a recunoscut că nu știe câți copii sunt afectați. „În situația de război, nu poți stabili dacă copiii au familii sau tutore. Și, prin urmare, până când acest lucru nu este clarificat, nu poți să le dai o altă naționalitate sau să fie adoptați de o altă familie”, a declarat dl Grandi.
Potrivit celor mai recente date ale UNHCR, aproape trei milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în Rusia – mai mulți decât în orice altă țară europeană. Nu este clar câți dintre aceștia sunt copii. Un consilier prezidențial ucrainean a declarat la începutul acestei luni că aproape 14.000 de copii au fost „deportați” în Rusia din părțile ocupate ale Ucrainei și a acuzat-o că i-a răpit. Kremlinul a negat aceste acuzații.
Recomandări
Grandi a declarat că UNHCR încearcă să aibă acces în Rusia „tot timpul”, dar că până acum acest lucru a fost „rar, sporadic și nu fără restricții”. Comentariile sale vin după ce, în iulie, cel mai înalt oficial al Națiunilor Unite pentru drepturile omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că copii ucraineni au fost luați din orfelinatele din regiunea Donbas din estul țării și „deportați cu forța” în Rusia. A existat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova „modifică legislația existentă” pentru a accelera acest proces.
Michelle Bachelet a declarat atunci că nu poate confirma acuzațiile sau numărul de copii potențial afectați. Apoi, în septembrie, asistentul secretarului general adjunct al ONU pentru drepturile omului a declarat că există „acuzații credibile” de „transferuri forțate de copii neînsoțiți către teritoriile ocupate de Rusia sau către Federația Rusă însăși”.
Grandi a vorbit la sfârșitul unei vizite de șase zile în Ucraina și le-a spus locuitorilor că „întreaga lume vă admiră pentru că sunteți oameni puternici”. El a spus că este posibil ca mai mulți refugiați să se întoarcă în Ucraina în vară, așa cum s-a întâmplat anul trecut, dar a avertizat că mai multe lupte ar putea duce la deplasări mai mari, în special în interiorul țării.
De asemenea, Grandi a conturat o perspectivă globală sumbră în ceea ce privește refugiații – prezicând că numărul persoanelor strămutate va crește „aproape inevitabil” de la cifra actuală de aproximativ 103 milioane în următorii ani.