• Luptătorii talibani au stopat vânzarea de contraceptive în două dintre principalele orașe din Afganistan.
  • Ei susțin că folosirea acestora de către femei este o „conspirație occidentală” care are ca scop controlul populației musulmane.
  • Talibanii merg din ușă în ușă, amenință moașele și ordonă farmaciilor să-și golească rafturile de toate medicamentele și dispozitivele contraceptive.

Luptătorii talibani au stopat vânzarea de contraceptive în două dintre principalele orașe din Afganistan. Ei susțin că folosirea acestora de către femei este o „conspirație occidentală” care are ca scop controlul populației musulmane, scrie The Guardian.

Talibanii merg din ușă în ușă, amenință moașele și ordonă farmaciilor să-și golească rafturile de toate medicamentele și dispozitivele contraceptive.

„Au venit de două ori înarmați la magazinul meu și m-au amenințat să scot pastilele contraceptive de la vânzare. Ei verifică în mod regulat fiecare farmacie din Kabul și am încetat să mai vindem produsele” , a spus proprietarul unui magazin din oraș.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

O moașă a povestit sub protecția anonimatului că a fost amenințată de mai multe ori. Un comandant taliban i-a spus: „Nu aveți voie să promovați conceptul occidental de control al populației și aceasta este o muncă inutilă”.

Alți farmaciști din Kabul și Mazar-i-Sharif au confirmat că li s-a ordonat să nu vândă niciun medicament contraceptiv. „Articole precum pilulele anticoncepționale și injecțiile cu Depo-Provera nu mai put fi ținute în farmacii de la începutul acestei luni și ne este prea frică să vindem stocurile existente” , a spus un alt proprietar de farmacie din Kabul.

Este cel mai recent atac împotriva drepturilor femeilor din partea talibanilor care, de la venirea la putere în august 2021, au interzis învățământul superior pentru fete, au închis universitățile tinerelor, au forțat femeile să-și părăsească locurile de muncă și le-au restrâns posibilitatea de a ieși din casă.

Restricționarea contraceptivelor va fi o lovitură semnificativă într-o țară cu un sistem de sănătate deja fragil.

Una din 14 femei afgane moare din cauze legate de sarcină și este una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru a naște.

Ministerul Taliban al Sănătății Publice din Kabul nu a emis nicio declarație oficială pe această temă, iar reprezentantul UNFPA în Afganistan nu a răspuns solicitărilor The Guardian pentru a comenta situația.

Luptătorii talibani care patrulează pe străzile din Kabul spun că „folosirea contraceptivelor și planificarea familială sunt o conspirație occidentală” .

Pentru Zainab, în vârstă de 17 ani, care s-a căsătorit în urmă cu doi ani în orașul Mazar-i-Sharif, interzicerea contraceptivelor a fost un șoc.

Zainab, care are o fiică de 18 luni, este îngrijorată. „Foloseam în secret contraceptive pentru a evita o nouă sarcină acum. Vreau să-mi cresc bine fiica, cu un sistem de sănătate și educație adecvate, dar moașa mi-a spulberat visele când m-a informat săptămâna trecută că nu mai are pastile și injecții contraceptive” , a spus ea.

„Am renunțat la studii pentru a mă căsători și nu vreau ca soarta fiicei mele să fie la fel cu a mea. Vreau un viitor diferit pentru fiica mea. Ultima speranță de a-mi planifica viața s-a încheiat” , a spus Zainab.

„Controlul talibanilor nu numai asupra dreptului la muncă și la studiu al femeilor, ci și asupra corpului lor este scandalos” , a spus Shabnam Nasimi, o activistă socială de origine afgană din Marea Britanie. „Este un drept fundamental al omului să aibă acces la servicii de planificare familială și contracepție fără constrângere. Este o componentă esențială a drepturilor femeilor, cum ar fi dreptul la egalitate, nediscriminare, viață, sănătate sexuală, sănătatea reproducerii și alte drepturi fundamentale ale omului” a adăugat ea.

O altă moașă, care a fugit din Kabul după amenințările cu moartea primite din partea talibanilor, este în contact zilnic cu colegii ei care au rămas acolo.

„Interzicerea contraceptivelor ar afecta drastic situația deja gravă a sănătății reproductive din țară. Mă tem că progresele pe care le-am făcut în ultimul deceniu vor fi pierdute după această mișcare” , a spus ea.

Fatimah, o moașă din Kabul, a adăugat: „Trăim într-un mediu sufocant. Nu m-am simțit atât de nesigură în toată cariera mea. ”

Chiar și înainte de venirea talibanilor la putere, un raport din 2021 al Human Rights Watch arăta că cele mai elementare informații privind sănătatea maternă și planificarea familială nu erau disponibile pentru majoritatea femeilor afgane.

,,Ceea ce a reieșit este o imagine a unui sistem care este din ce în ce mai inaccesibil pentru cei aproximativ 61% până la 72% dintre femeile afgane care trăiesc în sărăcie, și un sistem în care femeile au adesea mai mulți copii decât își doresc din cauza lipsei de acces la contracepție modernă; se confruntă cu sarcini riscante din cauza lipsei de îngrijire și sunt supuse unor proceduri care ar putea fi efectuate în condiții de mai mare siguranță dacă ar avea acces la tehnici mai moderne și ar avea capacitatea de a le utiliza” , se arată în raport.

Activiștii au făcut apel la talibani să respecte acordurile internaționale care stabilesc accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.