• Pachetul de satelit gratuit face parte din încercările de a izola populația ocupată de restul Ucrainei.
  • Locuitorii din zonele ocupate pot în continuare să urmărească televiziunea ucraineană folosind sateliții lor.
  • Kievul este îngrijorat de mesajele transmise de noile canale rusești.

Rusia a introdus un pachet gratuit de canale prin satelit pentru rezidenții care locuiesc în Ucraina ocupată, despre care criticii spun că este o încercare de a crea un ghetou digital”.

Pachetul se numește Russkiy Mir, sau Lumea rusă, care a devenit un cuvânt de ordine pentru propaganda pe care Rusia încearcă să o răspândească în afara granițelor sale, concentrându-se pe măreția sa imperială și pe dușmanii externi hotărâți să o distrugă, și anume Occidentul. Analiștii ucraineni spun că această mișcare face parte din încercările Moscovei de a izola populația ocupată de Ucraina și de a crea un ghetou” informațional. A trecut puțin mai puțin de un an de când milioane de ucraineni au început să trăiască sub ocupație rusă.

Cel mai important lucru pe care Rusia îl face în teritoriile ocupate este încercarea de a izola această populație de agenda ucraineană, își creează propriul ghetou digital. Ei fac acest lucru prin blocarea mass-media ucrainene”, a declarat pentru Radio Svoboda Ihor Solovei, șeful Centrului ucrainean pentru comunicații strategice și securitate informațională.

Recomandări

ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC
NOI DEZVĂLUIRI
X IS BACK
NETANYAHU AVERTIZEAZĂ

Pachetul, susținut de Frontul Popular al Întregii Rusii, include 20 de canale rusești existente, precum și 10 canale de televiziune locale produse special pentru cei din zonele ocupate. În curând vor fi adăugate alte nouă canale de divertisment, potrivit site-ului unde rezidenții pot solicita instalarea pachetului.

Totul, de la cutie până la instalare și abonament, este gratuit. Urmărirea pachetului de canale TV disponibil gratuit pentru abonații Russkiy Mir”, se arată pe site. Lansat la sfârșitul anului 2022,acesta avertizează că, deși vor fi suficiente cutii de satelit pentru toți, sunt posibile cozi și perioade de așteptare dacă nu aplicați cu promptitudine”.

Locuitorii din zonele ocupate pot în continuare să urmărească televiziunea ucraineană folosind sateliții lor, dar Kievul este îngrijorat de mesajele transmise de noile canale rusești. Mesajele principale, a declarat Solovei, sunt că Rusia este aici pe termen lung, iar Ucraina i-a trădat … nu mai este necesar să sperăm la o întoarcere în Ucraina, [și] să acceptăm și să jucăm după regulile Rusiei”.

Furnizorii ruși din zonă blochează site-urile ucrainene, deși acest lucru poate fi ocolit prin intermediul aplicațiilor VPN. Serghei Jukov, de la Centrul pentru comunicații strategice și securitate informațională, a declarat pentru Radio Svoboda că acest lucru necesită un anumit nivel de competență tehnică, pe care nu toată lumea îl are”. De asemenea, Rusia și-a transmis propriile stații de radio pe frecvențele ucrainene, potrivit Detector Media din Ucraina.