• Imaginile sunt făcute să arate ca niște fotografii reale, unele dintre femei ținându-și mâinile în sus ca și cum ar indica faptul că poza este un selfie.
  • Ele există doar ca un colaj de fețe și corpuri reale introduse anterior în AI.
  • Impactul psihologic al împingerii unei benzi transportoare nesfârșite de estetică feminină ideală” are un potențial enorm de dăunare.

Oamenii de știință, filozofii și filmele lui James Cameron au speculat cu privire la un orizont de eveniment tehnologic: momentul în care inteligența artificială va depăși mințile slabe care i-au dat naștere și va stabili o nouă ordine mondială, care de obicei se va sfârși cu un război global și cu înrobirea umanității. Cel mai recent salt tehnologic nu implică abilitatea superioară a roboților de a gândi, de a lupta sau de a-și submina inamicii. Ce se întâmplă cu femeile și inteligența artificială?

Cel puțin, aceasta este narațiunea care emană din anumite colțuri ale internetului. S-a terminat, a exclamat un utilizator de Twitter într-o postare virală din această lună, care prezenta un sortiment de femei generate în întregime de AI – fiecare dintre femeile acestea fiind definită de talie mică, trăsături faciale copilărești și sâni mari.

Imaginile sunt făcute să arate ca niște fotografii reale, unele dintre femei” ținându-și mâinile în sus ca și cum ar indica faptul că poza este un selfie. Femeile nu există. Sau, cel puțin, ele există doar ca un colaj de fețe și corpuri reale introduse anterior în AI pentru a o învăța cum ar trebui să arate o femeie atractivă. Singurul indiciu că sunt generate pe calculator este adesea o incapacitate amuzantă de a reda degetele și mâinile cu acuratețe. Evocă detaliile anatomice ale mâzgăliturilor de pe caietul de notițe al unui copil la fel de mult ca o pin-up de celebritate.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Impactul psihologic al împingerii unei benzi transportoare nesfârșite de estetică feminină ideală” are un potențial enorm de dăunare. Acest lucru este valabil mai ales dacă respectivul ideal” prezintă perfecțiunea sexuală ca fiind exclusiv albă, subțire și complet lipsită de un simț al plăcerii feminine dincolo de dorința de a mulțumi bărbații heterosexuali. Acestea sunt reprezentative pentru problemele mai mari cu care se confruntă feminismul în secolul XXI și vor necesita o continuă descentrare a trupurilor femeilor ca vehicule pasive pentru pofta masculină.

Ness Cooper, sexolog clinician și terapeut, este foarte conștientă de aceste probleme, dar ține să sublinieze că noile evoluții tehnologice au fost însoțite în mod istoric de panici morale care nu sunt întotdeauna justificate. În general, atunci când apar preocupările oamenilor în legătură cu dispozitivele digitale axate pe sex și erotism, există o teamă că acestea [vor duce] la o lume distopică [care va îndepărta] autonomia umană”, explică ea, când, de fapt, multe dintre aceste forme de tehnologie au fost integrate în viețile noastre, în relațiile și în viața sexuală cu mult înainte de a deveni o panică morală sau o tendință mediatică”.