• Consumul de alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile și cerealele integrale, poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative.
  • Persoanele care consumă mai mult de 550 de miligrame de magneziu pe zi au o vârstă a creierului cu aproximativ un an până la 55 de ani mai tânără
  • Participanții care și-au crescut aportul de magneziu cu puțin peste 40 de procente au avut parte de mai puțină contracție a creierului.

Alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile și cerealele integrale, ar putea ține la distanță riscul de demență, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii spun că un aport mai mare de magneziu în alimentația noastră de la o vârstă mai tânără ar putea să ne protejeze împotriva bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv până la vârsta de 40 de ani.

S-a constatat că cei care consumă mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi au o vârstă a creierului cu aproximativ un an până la 55 de ani mai tânără, în comparație cu o persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi.

Recomandări

ALEGERI 2024
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
DECLARAȚIILE LIDERULUI AUR
TRUMP ȘI BIDEN FAC ECHIPĂ
STORM SHADOW UCIDE
BERT LOVEȘTE UK

Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a constatat că participanții care și-au crescut aportul de magneziu cu puțin peste 40 de procente au avut parte de mai puțină contracție a creierului, scrie DailyRecord.

Oamenii de știință au pus peste 6.000 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv din Marea Britanie – cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani – să completeze un chestionar online de cinci ori pe o perioadă de 16 luni, în timp ce consumau mese cu niveluri diferite de magneziu.

Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu ar putea duce la o mai mică contracție a creierului legată de vârstă, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și cu un risc mai mic sau cu un debut întârziat al demenței la o vârstă mai înaintată”, a declarat autorul principal și cercetător doctoral Khawlah Alateeq, de la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației din cadrul ANU.

Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care acesta îl joacă în promovarea unei bune sănătăți a creierului.”

Se crede că numărul persoanelor din întreaga lume care vor fi diagnosticate cu demență va fi mai mult decât dublu, de la 57,4 milioane în 2019 la 152,8 milioane în 2050, ceea ce va pune o presiune mai mare asupra serviciilor de sănătate.

Deoarece nu există un leac pentru demență, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu a avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat că ar trebui să se acorde o mai mare atenție prevenirii”, a declarat coautorul studiului, Dr. Erin Walsh, care este, de asemenea, de la ANU.

Cercetarea noastră ar putea contribui la dezvoltarea de intervenții de sănătate publică menite să promoveze îmbătrânirea sănătoasă a creierului prin strategii dietetice. Studiul arată că un aport mai mare de magneziu din alimentație poate contribui la neuroprotecție mai devreme în procesul de îmbătrânire, iar efectele preventive pot începe la 40 de ani sau chiar mai devreme”, a declarat dna Alateeq.

Acest lucru înseamnă că oamenii de toate vârstele ar trebui să acorde o atenție sporită aportului lor de magneziu. Am constatat, de asemenea, că efectele neuroprotectoare ale unei cantități mai mari de magneziu din alimentație pare să fie mai benefică pentru femei decât pentru bărbați și mai mult la femeile aflate în postmenopauză decât la cele aflate în premenopauză, deși acest lucru se poate datora efectului antiinflamator al magneziului.”

Citește și: