• Gardianul lagărelor naziste Josef Schütz a murit la 102 ani.
  • Schütz a negat întotdeauna că a fost gardian în lagărul de concentrare nazist.
  • El a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 3.518 persoane.

Cea mai în vârstă persoană condamnată pentru crime comise în timpul Holocaustului, Josef Schütz, a murit la 102 ani, scrie BBC.

Schütz a fost găsit vinovat în iunie anul trecut pentru că a ajutat la uciderea a mii de prizonieri la Sachsenhausen, lângă Berlin, între 1942 și 1945.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a rămas în libertate în timp ce aștepta rezultatul unui apel la Curtea Federală de Justiție.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Schütz a negat întotdeauna că a fost gardian în lagărul de concentrare nazist.

El a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 3.518 persoane. De asemenea, a fost complice la împușcarea prizonierilor de război sovietici și la uciderea altora cu gaz Zyklon B.

Zeci de mii de oameni au murit la Sachsenhausen în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial din cauza foametei, a experimentelor medicale și a crimelor comise de SS.

Mai mult de 200.000 de persoane au fost încarcerate acolo, inclusiv prizonieri politici, precum și evrei, romi și sinti.

Paznicul lagărelor naziste a murit la 102 ani

Schütz nu și-a exprimat niciun regret în timpul procesului său, declarând în fața instanței germane: „Nu știu de ce sunt aici. Chiar nu am avut nimic de-a face cu asta” .

În ciuda faptului că numele său și datele de naștere au fost găsite în documentele unui lagăr, el a susținut că nu a fost în lagăr și că a lucrat în schimb ca muncitor agricol.

„Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin ocupația dumneavoastră” , a spus judecătorul la momentul respectiv.

Germania a încercat să îi aducă în fața instanței pe foștii criminali de război naziști, după un caz de referință din 2011, în care fostul gardian SS John Demjanjuk a fost găsit vinovat.

Acel verdict a determinat o căutare a indivizilor care erau încă în viață.

Patru ani mai târziu, așa-numitul „contabil de la Auschwitz” , Oskar Gröning, a fost condamnat la patru ani de închisoare. La fel ca Schütz, acesta nu a petrecut nicio zi în închisoare datorită unei serii de apeluri – și a murit în 2018.

Iar o fostă secretară a unui lagăr de concentrare, Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani, a devenit în decembrie prima femeie care a fost judecată pentru crime naziste în ultimele decenii. Ea a fost găsită vinovată de complicitate la uciderea a peste 10.500 de persoane în lagărul Stutthof, în apropiere de orașul Danzig (actualul Gdansk din Polonia).