• Compania japoneză ispace a declarat că încercarea sa de a realiza prima aselenizare privată pe Lună a eșuat.
  • „Se pare că a intrat în cădere liberă spre suprafață și nu mai avea combustibil pentru a-și porni propulsoarele” , a declarat miercuri directorul de tehnologie.
  • Nicio firmă privată nu a reușit încă o aterizare pe Lună.

Compania japoneză ispace a declarat că încercarea sa de a realiza prima aselenizare privată pe Lună a eșuat după ce a pierdut contactul cu modulul său de aselenizare Hakuto-R Mission 1 (M1) când acesta a accelerat neașteptat și probabil s-a prăbușit pe suprafața lunară, scrie Time.

Start-up-ul a declarat că este posibil ca, în timp ce modulul de aterizare se apropia de Lună, sistemul său de măsurare a altitudinii să fi calculat greșit distanța până la suprafață.

„Se pare că a intrat în cădere liberă spre suprafață și nu mai avea combustibil pentru a-și porni propulsoarele” , a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Ryo Ujiie, directorul de tehnologie.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Acesta este cel de-al doilea eșec într-o săptămână, după ce racheta Starship a companiei SpaceX a explodat spectaculos la câteva minute după lansare.

Nicio firmă privată nu a reușit încă o aterizare pe Lună. Doar SUA, fosta Uniune Sovietică și China au reușit să aterizeze fără probleme pe Lună, iar încercările din ultimii ani ale Indiei și ale unei companii private israeliene s-au soldat, de asemenea, cu un eșec.

Ispace, care livrează încărcături utile, cum ar fi roverele pe Lună, și vinde datele aferente, s-a listat la bursa de la Tokyo în urmă cu doar două săptămâni, iar entuziasmul din jurul perspectivelor sale a dus la creșterea acțiunilor sale de șapte ori de atunci.

Însă dezamăgirea a dus miercuri la scădere a acțiunilor cu 20% într-un preț de închidere forțat decis de bursă.

Japonia, care și-a stabilit obiectivul de a trimite astronauți pe Lună până la sfârșitul anilor 2020, a avut câteva eșecuri recente.

Luna trecută, agenția spațială națională a fost nevoită să distrugă noua sa rachetă H3 de capacitate medie, după ce motorul celei de-a doua trepte nu s-a aprins. Racheta sa Epsilon cu combustibil solid a eșuat, de asemenea, după lansarea din octombrie.

Citește și

FOTO-VIDEO. David Beckham la bâtrânețe. Fostul fotbalist apare cu păr cărunt și riduri într-o campanie

Actorul și cântărețul Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani
Prințul Harry spune că presa tabloidă a fost întotdeauna „a treia parte” în relațiile sale