• Luna marțiană Deimos a fost fotografiată de aproape de o navă spațială din Emiratele Arabe Unite.
  • A fost cea mai apropiată navă spațială de Deimos în aproape o jumătate de secol.
  • Orbita lui Deimos în jurul lui Marte se întinde pe 23.000 de kilometri.

O sondă spațială a Emiratelor Arabe Unite care orbitează în jurul planetei Marte a trimis înapoi cele mai detaliate fotografii de până acum cu Deimos, mică luna a planetei roșii, scrie WP.

Sonda spațială Amal a zburat la 100 de kilometri de Deimos luna trecută, iar fotografiile de prim-plan au fost lansate luni. Amal – care în arabă înseamnă „speranță” – a prins în fotografii și planeta roșie, când Marte a apărut în spatele lui Deimos în unele dintre imagini. A fost cea mai apropiată navă spațială de Deimos în aproape o jumătate de secol.

Sonda a fotografiat, de asemenea, și partea mai puțin explorată a lui Deimos, lună cu formă ciudată, craterizată, de doar 12 km diametru.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Fața ascunsă a lunii marţiene Deimos

Cealaltă lună a lui Marte, Phobos, este aproape dublă și este mai bine cunoscută, deoarece orbitează mult mai aproape de Marte – la doar 6.000 de kilometri distanță de suprafața planetei, cea mai apropiată dintre lunile oricărei planete din sistemul nostru solar.

Orbita lui Deimos în jurul lui Marte se întinde pe 23.000 de kilometri.

„Phobos a atras cea mai mare parte a atenției până acum – acum este rândul lui Deimos!” a declarat Hessa al-Matroushi, cercetător principal al proiectului.

Al-Matroushi și alți oameni de știință de la Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite au spus că aceste noi imagini indică că Deimos nu este un asteroid prins pe orbita lui Marte în urma cu eoni, cum spunea teoria principală până acum. În schimb, ei spun că pare să fie de origine marțiană – poate din luna marțiană mai mare sau chiar de pe Marte.

Concluziile au fost prezentate luni la adunarea generală a Uniunii Europene pentru Geostiințe de la Viena.

Amal va continua să treacă pe lângă Deimos în acest an, dar nu la fel de aproape ca întâlnirea din 10 martie, potrivit lui al-Matroushi.

Viking 2 de la NASA a ajuns la 30 de kilometri de Deimos în 1977. De atunci, alte sonde au fotografiat Deimos, dar de la distanță.

Amal a pornit spre Marte pe 19 iulie 2020, cu o zi înainte de împlinirea a 50 de ani de la aselenizarea lui Neil Armstrong și Buzz Aldrin cu Apollo 11.

Citește și

Paralizia în somn. Cum explică specialiștii coșmarurile din spatele fenomenului

Un spaniol, concediat pentru că a consumat alcool în timpul serviciului, a dat în judecată compania. Ce a decis instanța

9 cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriului Sudanului. Ce spune MAE