• Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului.
  • Alţi 20 de cetăţeni români şi 3 membri de familie, cetăţeni sudanezi şi egipteni, au solicitat sprijin în vederea evacuării.
  • Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte atât autorităţilor franceze, cât şi celorlalte autorităţi străine şi române pentru sprijinul oferit.

Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti, a anunţat luni dimineaţă MAE. Alţi 20 de cetăţeni români şi 3 membri de familie, cetăţeni sudanezi şi egipteni, au solicitat sprijin în vederea evacuării.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituţional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului in noaptea de 23 spre 24 aprilie 2023, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti. Task force-ul interinstituţional MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetăţenii români care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinaţia finală”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mulțumit atât autorităţilor franceze, cât şi celorlalte autorităţi străine şi române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor familiilor acestora din Sudan.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora care şi-au exprimat dorinţa de a fi evacuaţi.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au facut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Citește și