• Diplomații britanici și familiile lor au fost evacuați din Sudan în cadrul unei operațiuni „complexe și rapide”.
  • Sunak a declarat că se lucrează în continuare pentru a asigura siguranța cetățenilor britanici care au rămas în Sudan.
  • Persoanele evacuate au fost duse la un aerodrom din afara Khartoumului pentru a zbura în afara țării în cursul nopții.

Diplomații britanici și familiile lor au fost evacuați din Sudan în cadrul unei operațiuni „complexe și rapide”, a confirmat premierul Rishi Sunak. Ministrul a declarat că se lucrează în continuare pentru a asigura siguranța cetățenilor britanici care au rămas în Sudan, scrie BBC.

Persoanele evacuate au fost duse la un aerodrom din afara Khartoumului pentru a zbura în afara țării în cursul nopții, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace, pentru BBC.

Violențe au izbucnit săptămâna trecută în Khartoum între două forțe opuse. Lupta pentru putere dintre armata regulată a Sudanului și o forță paramilitară numită Forțele de Sprijin Rapid (RSF) a dus la împușcături și bombardamente mortale în capitală.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Ministrul de externe, James Cleverly, a adăugat că guvernul lucrează „non-stop pentru a obține sprijin internațional pentru a pune capăt vărsării de sânge din Sudan”. Cleverly a declarat că au existat „amenințări specifice și violențe îndreptate împotriva diplomaților” care au dus la decizia de a evacua personalul. El a adăugat că abilitatea guvernului de a evacua alți cetățeni britanici a fost „serios limitată” până la încetarea luptelor dintre părțile beligerante.

Măsura luată de Marea Britanie urmează evacuării diplomaților americani în primele ore ale dimineții de duminică, iar ministrul britanic al apărării a mulțumit atât Franței, cât și SUA pentru asistență. Alte câteva țări, printre care Franța, Olanda și Italia, au început, de asemenea, să evacueze cetățenii.

Vorbind pentru BBC, Wallace a declarat că evacuarea personalului diplomatic britanic a fost complexă, deoarece ambasada se află între sediile celor două facțiuni beligerante din capitala Khartoum. El a adăugat că printre cei care au fost evacuați se află și copii mici.

Citește și