• Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că personalul guvernamental american a fost evacuat din Sudan.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că operațiunile de la Ambasada SUA din Khartoum au fost „suspendate temporar”.
  • Un grup de puțin peste 100 de membri ai forțelor pentru operațiuni speciale au fost implicați în procesul de evacuare.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că personalul guvernamental american a fost evacuat din Sudan. „Astăzi, la ordinul meu, armata Statelor Unite a efectuat o operațiune de extragere a personalului guvernamental american din Khartoum”, a declarat Biden într-un comunicat, scrie CNN.

Într-o declarație separată, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că tot personalul american și familiile acestora au fost evacuați și că operațiunile de la Ambasada SUA din Khartoum au fost „suspendate temporar”.

Un grup de puțin peste 100 de membri ai forțelor pentru operațiuni speciale au fost implicați în procesul de evacuare. Operațiunea a fost condusă de Comandamentul SUA din Africa și a fost realizată în strânsă coordonare cu Departamentul de Stat, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării. Decizia de a evacua personalul american vine după o săptămână de lupte grele între facțiuni militare rivale – Forțele Armate Sudaneze și Forțele de Sprijin Rapid – care s-au soldat cu sute de morți și mii de răniți.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

Subsecretarul de stat pentru management John Bass a declarat sâmbătă că închiderea temporară a ambasadei a fost „singura opțiune cu adevărat fezabilă pentru noi în acest caz”. „Ca urmare a intensității conflictului și a provocărilor cu care se confruntă personalul nostru diplomatic în desfășurarea operațiunilor de bază și a incertitudinii cu privire la disponibilitatea unor provizii cheie, precum combustibilul și alimentele, în continuare, am decis cu reticență că a venit timpul să suspendăm operațiunile”, a declarat el reporterilor în cadrul unei teleconferințe de informare.

Mai puțin de 100 de persoane au fost evacuate din ambasada SUA, inclusiv „un număr mic de profesioniști diplomatici din alte țări”, a declarat John Bass.

Citește și