• Cercetătorii studiază un copac uriaș, denumit ,,Străbunicul” , despre care se crede că are peste 5.000 de ani.
  • În curând, acesta va deține recordul de „cel mai bătrân copac din lume” .
  • Copacii atât de vechi sunt extrem de rari.

Un copac uriaș, descoperit în urmă cu 50 de ani într-o pădure din sudul statului sud-american Chile, este pe cale să fie numit oficial cel mai bătrân copac de pe Pământ. Copacul conţine informaţii preţioase pentru oamenii de ştiinţă despre adaptarea la schimbările climatice.

Acest exemplar din specia Fitzroya cupressoides, înalt de 28 de metri, cu un diametru de 4 metri şi botezat „Străbunicul” , are o vechime de aproximativ 5.000 de ani, scrie Economics Time.

Ar fi mai bătrân decât actualul deținător al recordului mondial, ,,Methusalem” , un pin Bristlecone în vârstă de 4.850 de ani, conservat într-un sit din Statele Unite.

La marginea râpei în care se află, în regiunea Los Rios, la 800 de kilometri sud de capitala Santiago de Chile, arborele uriaş a scăpat de incendii şi de exploatarea excesivă a acestei specii endemice din sudul continentului american, al cărei lemn, extrem de rezistent, a fost folosit de secole în construcţia de case şi bărci.

Turiştii trebuie să meargă pe jos timp de o oră într-o pădure de larici mai tineri (300-400 de ani) pentru a face selfie-uri alături de copacul cu trunchi gros şi sinuos, acoperit de muşchi de licheni.

Cum a fost găsit copacul?

„Gran Abuelo” („Străbunicul”) a fost descoperit în 1972 de un pădurar, Anibal Henriquez, care „nu voia ca oamenii şi turiştii să cunoască locul (unde se află copacul), pentru că ştia că acesta era foarte preţios” , a declarat fiica lui, Nancy Henriquez, care este şi ea tot pădurar.

Nepotul lui Anibal, Jonathan Barichivich, a crescut jucându-se printre această specie de copaci şi este în prezent unul dintre oamenii de ştiinţă care studiază specia în cadrul Laboratorului pentru ştiinţe ale climei şi mediului înconjurător din Paris.

Copacii atât de vechi sunt extrem de rari. Cei mai mulţi dintre arborii „bătrâni” de pe Terra au mai puţin de 1.000 de ani şi foarte puţini dintre ei au trăit mai mult de 2.000 sau 3.000 de ani.

Citește și

Fiul reginei Camilla spune că mama lui „s-a căsătorit cu persoana pe care o iubea”

STUDIU. Motivul pentru care repetăm aceleași greșeli, deși știm că nu ne fac bine. Ce spun experții

Fotografie inedită a reginei Elisabeta a II-a, făcută publică în ziua în care ar fi împlinit 97 de ani