• Laptele de ovăz, migdale și soia poate fi popular printre vegani pentru prepararea smoothie-urilor.
  • Acestea, însă, nu sunt mai bune decât apa în ceea ce privește creșterea nivelului de luteină.
  • Oamenii de știință spun că există un truc secret care poate face smoothie-urile verzi și mai hrănitoare.

Studiile au arătat că nivelurile de luteină au fost mai ridicate în smoothie-urile preparate cu lapte de cocos. Cercetătorii suedezi au descoperit că alternativele de ovăz, migdale și soia, nu au fost mai bune decât apa, scrie Daily Mail. Aceștia au afirmat că amestecurile pe bază de plante, care au devenit „din ce în ce mai frecvente” pentru smoothie-uri, pot avea un „efect negativ” asupra cantității de luteină absorbită de organism.

Cercetătorii au realizat alte 14 versiuni folosind amestecuri pe bază de lactate și plante în loc de apă, inclusiv iaurt, lapte de vacă și lapte de cocos. Din 2004, companiile au văzut o creștere a popularității smoothie-urilor verzi, deoarece națiunea a început o nouă tendință de băuturi pe bază de legume.

Organismul nu poate produce singur luteină. Substanța acționează ca un antiinflamator și studiile arată că stimulează sănătatea ochilor. Pentru a afla cum se poate maximiza conținutul de luteină din smoothie-urile cu spanac, cercetătorii de la Universitatea Linköping au preparat o băutură verde amestecând spanac și apă.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Apoi, au realizat alte 14 versiuni folosind amestecuri pe bază de produse lactate și vegetale în loc de apă, inclusiv iaurt, lapte de vacă și lapte de cocos. Aceștia au adăugat enzime digestive la smoothie-uri pentru a simula digestia umană și au măsurat cantitatea de luteină disponibilă pentru ca organismul să o absoarbă, numită eliberare de luteină, pentru fiecare smoothie. Rezultatele, publicate în revista Nutrients, arată că doar patru din cele 14 mixere pentru smoothie-uri au sporit semnificativ eliberarea luteinei în comparație cu apa.

Printre acestea se numără laptele de vacă cu conținut ridicat de grăsimi și cel cu conținut mediu de grăsimi, care au crescut eliberarea luteinei cu 36% și, respectiv, 30%. Între timp, laptele de cocos pur, fără niciun aditiv, a crescut eliberarea de luteină cu 42%, în timp ce același lapte cu aditivi a declanșat o creștere de 25%.

Acest lucru se datorează faptului că laptele de vacă și cel de cocos au lăsat mai multă luteină disponibilă pentru a fi absorbită de organism, au precizat cercetătorii. În timp ce alți amestecuri, cum ar fi laptele de vacă cu conținut scăzut de grăsime, iaurtul grecesc și laptele de migdale au provocat mici creșteri ale eliberării luteinei în comparație cu apa. Specialiștii au spus că acestea nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Ce sfaturi îți dau specialiștii

Cei care prepară smoothie-uri ar fi mai bine să folosească apă decât laptele pe bază de plante, care a avut un „efect negativ asupra eliberării luteinei”, au declarat aceștia. Echipa crede că rezultatele lor pot fi explicate prin conținutul diferit de grăsimi, carbohidrați, proteine și fibre al mixerelor, care a afectat cantitatea de luteină disponibilă pentru a fi absorbită de organism.

Procesul de fermentare prin care trece iaurtul ar putea fi de vină pentru faptul că iaurtul nu este bun la eliberarea luteinei, au sugerat ei. Autorul studiului, Rosanna Chung, profesor asistent în cardiologie experimentală și imunologie nutrițională la universitate, a declarat: „Laptele de vacă cu un conținut ridicat de grăsimi, precum și laptele de cocos au îmbunătățit eliberarea luteinei”.„Cu toate acestea, iaurtul, care este considerat comparabil cu laptele de vacă și este adesea folosit în cafenele și altele similare, nu a prezentat rezultate deosebit de bune”.

Cercetătorii au precizat că studiul a testat mai degrabă cantitatea de luteină pusă la dispoziția organismului pentru a fi absorbită decât cantitatea efectiv absorbită. Astfel, ei plănuiesc acum să efectueze un studiu separat pe oameni, care va măsura cantitatea de luteină absorbită din smoothie-uri preparate cu diferite mixere.