• Un raport a criticat modul în care FBI a gestionat ancheta sa privind legăturile dintre Rusia și campania Trump din 2016.
  • Într-un raport de 300 de pagini, consilierul special John Durham a declarat că investigația FBI a fost lipsită de „rigoare analitică”.
  • Trump promisese că raportul lui Durham va descoperi „crima secolului”.

FBI a declarat că a abordat problemele evidențiate în raport. În document, Durham, care a fost numit de procurorul general de atunci, William Barr, în 2019, a acuzat FBI că a acționat pe baza unor „informații brute, neanalizate și necoroborate”, atunci când a lansat ancheta, scrie CNN.

Printre diversele greșeli de investigație pe care le-a făcut s-au numărat cazuri repetate de „prejudecată de confirmare” care au ignorat informații care au subminat premisa inițială a anchetei, cunoscută sub numele de cod „Crossfire Hurricane”.

Într-o declarație, FBI a precizat că a „implementat deja zeci de acțiuni corective”. „Dacă aceste reforme ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ancheta privind presupusele legături dintre campania Trump și Rusia, desfășurată de consilierul special Robert Mueller, a dus la zeci de acuzații penale împotriva unor foști membri ai personalului campaniei Trump și a învinovățit Rusia că a încercat să intervină în alegerile din 2016.

Cu toate acestea, nu a fost concluzionat dacă Trump și Rusia au complotat împreună pentru a influența alegerile. Luni, pe platforma sa de socializare Truth Social, fostul președinte american a declarat că raportul arată cum „publicul american a fost înșelat”.

Ancheta lui Durham a dus la trei urmăriri penale, inclusiv a unui procuror FBI care a pledat vinovat de modificarea probelor în timp ce solicita permisiunea de a asculta un fost oficial al campaniei lui Trump. Alte două persoane au fost achitate pentru acuzațiile de minciună aduse FBI.

Citește și