- Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui să fie considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace.
- Un grup de campanie afirmă că materialele plastice sunt incompatibile cu economia circulară, în timp ce țările se pregătesc pentru discuțiile pentru tratat.
- Deșeurile de materiale plastice destinate reciclării sunt de obicei exportate din țările cu venituri ridicate către părți mai sărace ale lumii.
Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui să fie considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace înaintea ultimei runde de negocieri pentru un tratat internațional privind materialele plastice, scrie The Guardian.
Advertisment
„Materialele plastice sunt în mod inerent incompatibile cu o economie circulară”, a declarat rețeaua globală de mediu într-un raport care reunește cercetări care arată că materialele plastice reciclate sunt mai toxice decât componentele lor virgine.
Raportul, programat să coincidă cu începutul unor noi discuții pentru un potențial tratat global privind materialele plastice, vine în contextul în care cercetări separate au arătat că descompunerea materialelor plastice pentru reciclare împrăștie poluarea cu microplastice în mediul înconjurător.
Recomandări
Reprezentanții din 173 de țări au convenit anul trecut să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care să acopere „întregul ciclu de viață” al materialelor plastice, de la producție până la eliminare, care să fie negociat în următorii doi ani.
Cum va arăta producția de plastic în viitor
Începând cu anii 1950, s-au produs aproximativ 8 miliarde de tone de plastic. Raportul Greenpeace cataloghează cercetări și studii internaționale care arată nu numai că doar o mică parte (9%) din plastic este reciclată, dar și că cele care sunt reciclate au în final concentrații mai mari de substanțe chimice toxice, ceea ce multiplică potențialul lor dăunător pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului.
Potrivit raportului, materialele plastice reciclate conțin adesea niveluri mai ridicate de substanțe chimice, cum ar fi substanțe ignifuge toxice, benzen și alte substanțe cancerigene, poluanți de mediu, inclusiv dioxine bromurate și clorurate, precum și numeroși perturbatori endocrini care pot provoca modificări ale nivelurilor hormonale naturale ale organismului.
Deșeurile de materiale plastice destinate reciclării sunt de obicei exportate din țările cu venituri ridicate către părți mai sărace ale lumii.
Se preconizează că producția de plastic se va tripla până în 2060. Greenpeace a declarat că orice tratat global privind materialele plastice trebuie să realizeze imediat reduceri semnificative ale producției de plastic, ca un prim pas pe calea eliminării totale a producției de plastic virgin.
Acele materiale plastice care rămân trebuie să fie refolosite pe cât posibil, în timp ce sunt dezvoltate tehnologii de eliminare a deșeurilor care să nu implice pur și simplu arderea sau îngroparea lor, a declarat Greenpeace.
Citește și:
- OTP Bank România a anunțat oficial că este scoasă la vânzare. Procesul ar putea dura câteva luni
- ANM: Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, în 14 județe. Cum va fi vremea astăzi în București
- Virgin Orbit intră în faliment, la câteva luni după eșecul unei misiuni spațiale în Marea Britanie
Partenerii noștri