• Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU.
  • Primul pas este eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele nenecesare, se arată în raport.
  • Potrivit raportului, schimbările necesare sunt majore, dar și practice și accesibile și ar aduce beneficii de mii de miliarde de dolari.

Potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, schimbările necesare pentru a atinge acest obiectiv sunt majore, dar sunt și practice și accesibile, scrie The Guardian.

Primul pas este eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele nenecesare, se arată în raport. Apoi, următorii pași sunt creșterea reutilizării materialelor plastice, cum ar fi sticlele reîncărcabile, stimularea reciclării și înlocuirea materialelor plastice cu alternative mai ecologice.

O astfel de schimbare, determinată de politicile guvernamentale și de schimbările din industria plasticului, ar însemna că poluarea cu plastic ar scădea la aproximativ 40 de milioane de tone în 2040, în loc de 227 de milioane de tone, dacă nu se iau măsuri.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Potrivit raportului, aceste schimbări ar aduce beneficii în valoare de trilioane de dolari până în 2040, prin reducerea daunelor cauzate de materialele plastice asupra sănătății, climei și mediului. În martie 2022, 193 de țări au fost de acord să pună capăt poluării cu plastic, iar în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024, găzduite de Unep.

,,În prezent, lumea produce 430 de milioane de tone de plastic pe an, dintre care două treimi sunt produse cu durată de viață scurtă care devin în scurt timp deșeuri. Dacă se mențin tendințele actuale, producția se va tripla până în 2060.”

Următorii ani sunt ,,critici” pentru reducerea poluării cu plastic

Raportul a estimat că o mai mare reutilizare a materialelor plastice ar putea reduce cu 30% poluarea cu plastic până în 2040, cu ajutorul unor măsuri care includ sisteme de returnare a recipientelor. O astfel de schemă ar trebui să înceapă în Anglia în 2025, la șapte ani după ce a fost anunțată pentru prima dată.

Articolele din plastic provenite de la mâncarea și băuturile la pachet domină deșeurile din oceanele lumii, potrivit unui studiu din 2021. În 2040 ar mai fi încă multe deșeuri de plastic care ar trebui eliminate în condiții de siguranță, iar responsabilizarea producătorilor ar fi de ajutor, potrivit raportului Unep.

Raportul indică faptul că o combinație între economiile de costuri rezultate din producerea unei cantități mai mici de plastic și creșterea veniturilor din vânzarea de plastic reciclat ar reduce semnificativ costurile industriei.

,,Investițiile necesare pentru această schimbare globală ar fi substanțiale, de 65 de miliarde de dolari pe an, potrivit raportului, însă acestea reprezintă doar aproximativ jumătate din ceea ce investește deja industria plasticului” .

Raportul ONU a estimat că, în următorii 20 de ani, reducerea cu 80% a poluării cu plastic ar preveni daune evaluate la peste 3 trilioane de dolari, inclusiv impactul asupra sănătății, climei, poluării aerului, mediului oceanic și costurile legale pentru procesele intentate împotriva companiilor producătoare de plastic.

Citește și

Tom Hanks se alătură scriitorilor greviști de la Hollywood: „Ne aflăm la o răscruce evolutivă”

FOTO. Suma pentru care s-a vândut o copie rară a unui album The Beatles

FOTO|VIDEO. Shakira cântă la pian alături de cei doi fii ai ei, Milan și Sasha. Mesajul emoționant transmis de piesă