- Prigojin se află în Belarus, susține Lukașenko. Liderul belarus promite că va „supraveghea îndeaproape” grupul Wagner și spune că vrea să învețe din experiența de război a mercenarilor.
- Vladimir Putin a declarat că gruparea mercenară Wagner a fost finanțată în întregime de statul rus.
- Conform lui Putin, statul a alocat 86 de miliarde de ruble pentru finanțarea trupelor Wagner, între mai 2022 și mai anul acesta.
Președintele rus a declarat că gruparea mercenară Wagner a fost finanțată în întregime de statul rus. Conform lui Vladimir Putin, statul a alocat 86 de miliarde de ruble (791 de milioane de lire sterline) pentru finanțarea trupelor Wagner, între mai 2022 și mai anul acesta.
Advertisment
Putin a adăugat că șeful grupării, Evgheni Prigojin, a câștigat aproape la fel de mult în aceeași perioadă din afacerea sa cu alimente și catering.
În trecut, Rusia a negat afilierea cu gruparea de mercenari și a insistat că nu există în mod oficial, deoarece contractorii militari privați nu au temei legal în Rusia.
Recomandări
Sky News scrie că grupul privat de mercenari Wagner a luptat în Ucraina în numele Rusiei, deşi este o entitate separată de Armata Rusă subordonată Ministerului Apărării.
Prigojin a susţinut, în repetate rânduri, faptul că trupele sale nu au primit suficiente provizii și muniție din partea statului rus, şi, în consecinţă, au suferit pierderi semnificative.
Șeful Wagner pare să fi ajuns în Belarus
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus, potrivit președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, scrie CNN.
,,Garanțiile de securitate, așa cum a promis ieri, au fost oferite. Văd că Prigozhin zbura deja cu acest avion. Da, într-adevăr, el se află astăzi în Belarus.” , a declarat Aleksandr Lukașenko.
„Da, într-adevăr, el se află astăzi în Belarus” , a declarat Lukașenko, potrivit televiziunii de stat belaruse.
Un oficial european de rang înalt din cadrul serviciilor de informații a declarat anterior pentru CNN că se pare că două avioane private care au fost legate de Prigojin au aterizat la Minsk marți dimineața devreme. Cu toate acestea, oficialul nu știa încă dacă Prigojin se afla de fapt la bordul unuia dintre avioane.
Lukașenko promite că va „supraveghea îndeaproape” grupul Wagner
Președintele belarus Alexander Lukașenko spune că vrea să asculte experiența de război a grupului Wagner și să învețe de la ei, scrie BBC.
Comandanților și luptătorilor Wagner li se va permite să plece în exil în Belarus împreună cu liderul lor, Evgheni Prigojin, în cadrul unui acord cu Moscova negociat de Lukașenko.
„Dacă comandanții lor vin la noi și ne ajută… ne spun ce este important în acest moment… asta este de neprețuit. Asta este ceea ce trebuie să luăm de la Wagner”, a declarat Lukașenko în timpul unei întâlniri cu ministrul său al apărării, potrivit presei de stat.
El adaugă că nu are niciun motiv să se teamă de prezența lor și că autoritățile belaruse îi vor „supraveghea îndeaproape” .
Când a fost văzut ultima dată Prigojin
Prigojin a fost văzut ultima dată în public când sâmbătă, atunci când a părăsit orașul Rostov din sudul Rusiei, dând mâna și spunând că a ,,înveselit” oamenii.
Flightradar24 a arătat că un avion de afaceri Embraer Legacy 600 a apărut în regiunea Rostov la ora 02:32 GMT și a început să coboare la 04:20 GMT în apropiere de Minsk.
Codurile de identificare ale aeronavei corespundeau cu cele ale unui avion legat de Autolex Transport, care e în strânsă legătură cu Prigojin.
Conform unui acord mediat de Lukașenko sâmbătă pentru a opri o revoltă a luptătorilor mercenari WAgner, Prigojin ar fi trebuit să se mute în Belarus.
Într-un discurs adresat națiunii, Putin a declarat că liderii a ceea ce el a numit ,,revoltă armată” au trădat Rusia și poporul rus, dar a mulțumit armatei, forțelor de ordine și serviciilor speciale pentru că au rezistat răzvrătiților.
Șeful Kremlinului, în vârstă de 70 de ani, a adus un omagiu piloților uciși în timpul revoltei și a declarat că a ordonat forțelor rusești să evite noi vărsări de sânge, mulțumind acelor mercenari Wagner care s-au retras sâmbătă din pragul „rebeliunii armate” și al vărsării de sânge.
Cine este Evgheni Prigojin
Cu un PR agresiv, un limbaj vulgar și o prezență frecventă în apropierea liniilor de front, Prigojin a fost una dintre cele mai vizibile fețe ale războiului, după ce a recrutat zeci de mii de deținuți ruși pentru a lupta pentru Wagner și a fost în conflict deschis cu Ministerul Apărării în privința planurilor militare și a aprovizionării cu muniție.
Prigojin, în vârstă de 62 de ani, este cunoscut de decenii de ani drept „bucătarul lui Putin” datorită contractelor de catering ale companiei sale de la Kremlin. Nu este clar cât de prieteni au fost el și președintele rus Vladimir Putin, dar ambii bărbați s-au născut și au crescut în Sankt Petersburg.
După ce a ispășit o lungă pedeapsă cu închisoarea în anii 1980, Prigojin a început să vândă hotdogi în orașul său natal. În curând, a început să investească într-un lanț de supermarketuri și, în cele din urmă, și-a deschis propriul restaurant și o companie de catering.
Restaurantul său a căpătat o reputație pentru mâncarea sa rafinată și a primit demnitari ai orașului, inclusiv pe viceprimarul de atunci, Vladimir Putin.
De acolo, firma de catering Concord a lui Prigojin a început să câștige contracte guvernamentale, ducându-și operațiunile la un alt nivel.
Prigojin a recunoscut în septembrie anul trecut că a fondat grupul militar privat în 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. A fost prima sa confirmare publică a unei legături pe care o negase anterior și pentru care dăduse în judecată jurnaliști.
Grupul Wagner a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană și Mali, printre alte țări. Grupul a oferit, de asemenea, sprijin militanților susținuți de Rusia care au cucerit o bucată din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014.
Citește și
VIDEO. Tesla a prezentat pick-up-ul Cybertruck, modelul a primit un design cu noi caracteristici
Partenerii noștri