• Planeta Pământ a înregistrat recent cea mai fierbinte zi din istorie, un record care va fi probabil depășit în mod repetat, avertizează experții.
  • Temperaturile ridicate din corpul tău pot duce la deteriorarea creierului și a altor organe vitale.
  • Bătrânii, persoanele cu afecțiuni medicale cronice, precum și copiii prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire din cauza căldurii.

Planeta Pământ a înregistrat recent cea mai fierbinte zi din istorie, un record care va fi probabil depășit în mod repetat, avertizează experții. Criza climatică face ca mercurul din termometre să indice temperaturi din ce în ce mai ridicate, scrie CNN.

Iar acest lucru se întâmplă rapid: un nou raport arată că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie a planetei cu o „marjă substanțială”, ceea ce înseamnă că cele mai fierbinți nouă luni iunie au avut loc în ultimii nouă ani.

Iată ce se întâmplă cu corpul tău în prag de caniculă și la ce trebuie să fii atent pentru a rămâne în siguranță.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ce se întâmplă cu corpul tău

În mod normal, corpul tău este obișnuit cu un anumit interval de temperaturi, de obicei 36-37 de grade. Atunci când creierul tău simte o schimbare va încerca să îți ajute corpul să se răcească sau să se încălzească, potrivit lui Judith Linden, doctor și profesor la școala de medicină a Universității din Boston.

„Există o serie de moduri diferite prin care creierul încearcă să răcească organismul. Unul dintre aceste moduri este transpirația”, a spus Linden. „Porii se deschid, corpul transpiră și transpirația se evaporă, ceea ce răcește corpul”.

Al doilea mod în care corpul se răcește este prin dilatarea vaselor și creșterea ritmului cardiac, ceea ce ajută la eliberarea excesului de căldură.

Atunci când ești expus la temperaturi ridicate, devine mai greu pentru corp să încerce să țină pasul cu răcirea. Iar dacă mediul în care te afli este cald și umed, transpirația nu se evaporă la fel de ușor, ceea ce face ca temperatura corpului tău să crească și mai mult, potrivit Clinicii Mayo.

„Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai mici sunt temperaturile de care ai nevoie”, a spus Linden.

Temperaturile ridicate din corpul tău pot duce la deteriorarea creierului și a altor organe vitale.

Cine este cel mai expus riscului

Bătrânii, persoanele cu afecțiuni medicale cronice, precum și copiii prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire din cauza căldurii.

Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale cronice pot fi mai puțin predispuse să simtă și să reacționeze la schimbările de temperatură și pot lua medicamente care agravează efectele căldurii, a precizat CDC.

„Și cei tineri, deoarece este mai puțin probabil ca aceștia să recunoască bolile cauzate de căldură și este mai puțin probabil ca ele să iasă din căldură dacă încep să se simtă supraîncălzite”, a spus Linden.

Animalele de companie sunt, de asemenea, supuse la un risc mare, a adăugat ea.

„Pe această vreme, nu trebuie să lăsați niciodată un copil sau un animal de companie în mașină, nici măcar pentru un minut”, a adăugat Linden.

Cum să rămâi în siguranță

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a te menține pe tine și pe ceilalți în siguranță.

În primul rând, fii atent la simptomele de oboseală cauzate de căldură.

„Dacă cineva începe să se simtă amețit, să aibă greață sau dureri de cap, atunci este momentul să acționezi imediat”, a spus Linden. „Asta înseamnă să-i scoatem din căldură și să-i ducem într-un mediu răcoros”.

A pune apă pe cineva care poate prezenta simptome și a-i da lichide poate ajuta la răcirea acestuia. Dacă cineva începe să își piardă cunoștința sau are greață sau vărsături, sună la 112.

„Dacă vezi pe cineva cu orice tip de confuzie, acesta este un semnal de alarmă imediat”, a adăugat Linden.

Atunci când este cald afară, încearcă să eviți activitățile în aer liber, în special între orele 11 și 15. Dacă trebuie să ieși afară, poartă haine de culoare deschisă, protejează-ți capul și consumă multe lichide.

Nu aștepta până când îți este sete pentru a bea apă, pentru că poate fi un semn al deshidratării. Doctorii recomandă să bei cel puțin un pahar de apă pe oră.

„Dacă începi să te simți amețit, transpirat și ai pulsul crescut, ieși imediat din căldură”, a spus Linden. Încearcă să găsești aer condiționat sau locuri în zonă unde poți merge pentru a te răcori.

Tipuri de boli cauzate de căldură

Afecțiunile provocate de căldură sunt cele mai frecvente, a spus Linden. Crampele pot apărea la persoanele care transpiră mult, inclusiv în timpul exercițiilor fizice. Transpirația excesivă consumă toată sarea și umiditatea din organism și poate duce la dureri musculare sau spasme, de obicei în abdomen, brațe sau picioare, potrivit CDC.

De asemenea, corpul tău poate dezvolta o erupție cutanată din cauza temperaturilor extrem de riddicate. Aceasta este o iritație la nivelul pielii cauzată de transpirația excesivă pe vreme caldă și umedă și este cel mai frecventă la copiii mici, precizează CDC. Este de obicei un grup roșu de coșuri sau vezicule și tinde să apară în locuri precum gâtul, partea superioară a pieptului sau în pliurile cotului.

Căldura poate provoca accident vascular cerebral. Este cea mai gravă boală cauzată de căldură și, dacă nu este tratată la timp, poate duce la deces.

Semnele unui accident vascular sunt temperaturile corporale extrem de ridicate, pielea roșie și uscată, pulsul ridicat, durerile de cap, amețelile, greața sau pierderea cunoștinței, potrivit CDC.

„Atunci când cineva devine confuz și agitat din cauza căldurii, acesta, cel mai probabil, suferă un accident vascular cerebral și trebuie să suni la 112 sau să obții ajutor imediat”. Mai mult, trebuie ca persoana să nu mai fie expusă rezelor soarelui.

Citește și