• În primul semestru al 2023 au fost publicate pe Best Jobs 21000 anunțuri de angajare, 27% din ele IT.
  • Specialiștii în software developer, inginerii şi tehnicienii sunt cel mai greu de găsit pentru angajatori.
  • Alexandru Păduraru: Un IT-ist din Bacău poate câștiga cât unul din Silicon Valley.

România are un deficit de 25.000 de IT-iști. Specialiștii în software developer, inginerii şi tehnicienii sunt cel mai greu de găsit pentru angajatori. Deşi sunt printre cei mai bine plătiți, arată un studiu realizat de Bestjobs. Primele 6 luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piaţă a forţei de muncă tot mai competitivă în domeniul IT. În aceste condiții, eliminarea facilităților fiscale pentru IT va fi o lovitură și mai mare.

„Sunt măsuri care nu se pot lua de pe o zi pe alta, ci este nevoie de un orizont de timp. Conform programului de guvernare pe care îl găsim pe site-ul guvernului, IT este un sector extrem de important pentru România, unul strategic. Și ca atare, avem niște obiective de îndeplinit acolo. Faptul că avem un deficit de personal în domeniul IT ridică probleme serioase în privința acestui program de guvernare. Avem nevoie de predictibilitate și lucrurile astea trebuie făcute din timp, astfel încât fiecare companie din domeniul IT și nu numai, din toate domeniile în care există astfel de facilități să își poată face un plan de business.”, spune Marian Marcu, sociolog Novel Research la Aleph News.

Cum acoperim aceste job-uri?

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Companiile românești nu mai sunt atractive pentru IT-iști, pentru că pot lucra remote de oriunde, pentru oricine.

„Foarte multe companii, după perioada pandemiei, au început să ofere paritate de 1 la 1 cu salariile din San Francisco sau din New York. Și atunci o persoană care lucrează remote și este din Bacău poate să primească exact același salariu ca o persoană care lucrează în Silicon Valley. Asta pune o presiune foarte mare pe companiile locale, deoarce noi nu putem să oferim aceleași salarii”, spune Alexandru Păduraru, cofondatorul Creative Team.

Antreprenorul se confruntă și cu altă problemă: programatorii pe bandă rulantă. Sunt mulți programatori care fac cursuri, dar nu au fundamentele domeniului și atunci când sunt angajați într-un proiect nu fac față. Alexandru Păduraru încearcă să își păstreze programatorii oferindu-le noi provocări profesionale. Să adauge, la proiectele vechi, proiecte de block-chain, inteligență artificială sau machine learning.

Există și o parte plină a paharului pentru companiile IT românești. Specialiștii sunt atrași de faptul că pot vedea rezultatele muncii lor mult mai repede.

„Trebuie să fii mereu updatat la noile tehnologii și evident oamenii văd un plus în aceste companii. Un lucru pe care l-am observat în companiile mari este că inginerii cu 10 ani – 15 ani experiență care lucrează în giganți în SUA devin de la un punct puțin frustrați pentru că ceea ce ei dezoltă ajunge foarte greu în producție”.

Citește și: