• Piața de carne vegană a ajuns la peste 600 miliarde de dolari în America în 2023.
  • America este în top în ceea ce privește cota de piață la carne vegană.
  • Tot ce vedem noi, pateu vegan, burger vegan, toate acestea conțin mult mai multe chimicale și mult mai mulți produși toxici

O analiză detaliată arată că dietele vegane conduc la cu 75% mai puține emisii de carbon, poluare a apei și utilizarea terenurilor decât dietele bogate în carne, scrie The Guardian. Consumul unei diete vegane reduce masiv daunele aduse mediului cauzate de producția de alimente.

De aceea, carnea vegană face furori, în special în America unde piața de carne vegană a crescut de 5 ori anul acesta, ajungând la peste 600 de milioane de dolari. Peste 10 ani, carnea vegană va intra în clubul miliardarilor, va avea o cotă de piață de peste 1.2 miliarde de dolari.

În ceea ce privește poluarea, cercetătorii au studiat 55 de mii de englezi si 38 de mii de ferme din aproape 120 de țari și au descoperit că emisiile de carbon scad cu 75% atunci când oamenii mănâncă alimente vegane.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Mario Popescu, nutriționist acreditat: Eu recomand carnea pentru a se consuma, dar doar 1-2 ori pe săptămână

Mario Popescu este nutriționist acreditat, afiliat al programului FOOD in Romania, cel mai amplu proiect initiat de UE care lupta impotriva obezitatii, antrenor personal certificat si cofondator al platformelor Fit4you Delivery și Massive Vegan. Mai multe a discutat la ȘTIU.

„Eu merg mult pe echilibru, asta înseamnă includerea tuturor grupelor alimentare în alimentația noastră dar cu precauție, nu mai mult decât avem nevoie, nici mai puțin decât avem nevoie. Alimentele de origine animală au rolul lor pentru un stil de viață sănătos și pentru a forma un sistem imunitar puternic, pentru a avea o sănătate cât mai bună, într-o perioadă cât mai îndelungată de timp.”

„Eu recomand carnea pentru a se consuma, dar doar 1-2 ori pe săptămână. Aici intervine diferența că sunt persoane care adoptă acest stil vegan dintr-o dată și fac trecerea bruscă. Pot să respect această decizie, dar această trecere să fie făcută din niște rațiuni sociale, etice, morale, dar să avem în vedere că trecerea trebuie să fie treptată.”

„Dacă mâncăm carne de 2 ori pe zi, putem ajunge să mâncăm de 3-4 ori pe săptămână, până reușim să atingem consumul de 2 ori pe săptămână. Trebuie să vedem cum reacționează organismul. Nu toate persoanele au intolereanță sau predispoziție la a îngreuna digestia de către alimentele de orgine animală.”

Niciodată la o masă nu se amesetecă mai mult de o proteină de origine animală

„Sunt persoane care au sistemul enzimatic dotat, în așa fel încât să nu aibă probleme să metabolizeze carnea. În schimb sunt persoane care nu sunt așa, astfel că este mai bine să limităm consumul.”

„Cum asociem alimentele: niciodată la o masă nu se amesetecă mai mult de o proteină de origine animală. Însă, în cultura noastră, suntem obișnuiți să fie masa plină. Dacă ingerăm foarte multe alimente de origine animală, ne îngreunăm digestia. Este recomandat să o consumăm cu verdeață.”

„Problema cea mai mare în alimentație este că tot ce vedem noi, pateu vegan, burger vegan, toate acestea conțin mult mai multe chimicale și mult mai mulți produși toxici. Dacă vrem să adoptăm un stil de viață vegan, ar trebui să consumăm alimentele în forma lor cât mai integrală, neprocesată.”

„Recomand consumul de pește alb, pește la conservă, cum sunt sardinele, carne de pui, dar nu de la crescătorii, carne de porc slabă.”

Citește și