• Un pasionat de istorie a recreat viața împăratului Napoleon folosind celebrele figurine.
  • 23 de diorame reproduc momente importante ca Încoronarea sau bătălia de la Marengo.
  • Se spune despre Napoleon apare în fiecare zi undeva, în lume, ceva – o carte, un articol, un studiu.

Statuia împăratului Napoleon domină Ajaccio, orașul în care s-a născut celebrul personaj istoric. Dimensiunile ei sunt impresionante, chiar dacă Napoleon a fost supranumit, cu afecțiune, de soldații săi, «micul caporal». În altă parte însă, la 254 de ani de la naștere, Napoleon este mult mai mic și este reprezentat de figurine din plastic, aproape la fel de celebre ca și el.

Se spune despre Napoleon apare în fiecare zi undeva, în lume, ceva – o carte, un articol, un studiu. Pentru copii nu este poate întotdeauna simplu să învețe istoria, dar se poate face și de o alta manieră decât din cărțile de scoală. Acesta este scopul mini-muzeului care reconstituie 23 de scene importante din epopeea napoleoniană și peste 1500 de personaje în Playmobile. Scenele trebuie să respecte sensibilitatea copiilor, așa că în acest muzeu nu există morți, nici măcar în reconstituirea unor bătălii. Chiar în fata muzeului se află școala în care a învățat Napoleon – Forcioli-Conti.

Care sunt momentele importante reconstituite aici?

Dioramele încep chiar cu nașterea viitorului împărat. Este reprodusă o scenă din copilărie – bătaia cu bulgări de zăpadă de la Brienne, despre care Napoleon își va aminti mult la târziu, sau fuga familiei Bonaparte din fața trupelor franceze, Napoleon și frații săi erau încă mici. Regăsim și marile momente din cariera sa – campania din Egipt, căsătoria cu Josephine de Beauharnais, viață la Malmaison, bătălia de la Marengo sau chiar încoronarea împăratului. Toate aceste scene reproduc în cel mai mic amănunt gravuri sau tablouri din epocă – cu amendamentul că toate personajele sunt playmobil.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Citește și: