- Joe Biden a semnat decretul prin care le interzice companiilor americane să mai investească în tehnologii sensibile în China.
- Ordinul va restricţiona investiţiile în semiconductori şi microelectronică, tehnologie cuantică şi inteligenţă artificială de fabricaţie chineză.
- Beijingul protestează, transmite că decretul american tulbură grav lanțurile industriale și de aprovizionare la nivel mondial.
Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care va interzice investiţiile americanilor în tehnologie de natură sensibilă în China.
Advertisment
Ordinul îl autorizează pe secretarul Trezoreriei SUA să interzică sau să restricţioneze anumite investiţii americane în entităţi chineze din trei sectoare:
- semiconductori şi microelectronice;
- tehnologii informaţionale cuantice;
- sisteme de inteligenţă artificială.
Biden și-a motivat decizia prin faptul că țări terțe pot avea acces la „tehnologii şi produse sensibile esenţiale pentru armată, informaţii, supraveghere sau capabilităţi cibernetice”.
Recomandări
Ordinul vizează investiţiile în companiile chineze care dezvoltă software pentru a proiecta cipuri şi instrumente pentru fabricarea acestora. SUA, Japonia, China şi Ţările de Jos domină aceste domenii.
Mişcarea ar putea alimenta tensiunile între cele mai mari două economii ale lumii, deja parcă aflate la începutul unui nou Război Rece după tarifele comerciale impuse de fostul preşedinte Donald Trump în 2018.
Dar oficialii americani au insistat că interdicţiile sunt menite să abordeze „cele mai acute” riscuri de securitate naţională şi nu să separe economiile extrem de interdependente ale celor două ţări.
Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a lăudat ordinul lui Biden, spunând: „De prea mult timp, banii americani au contribuit la impulsionarea ascensiunii armatei chineze. Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu vor finanţa avansarea militară a Chinei”.
Republicanii îl critică pe Joe Biden pentru că nu a mers suficient de departe, potrivit The Guardian.
Preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei, Michael McCaul, a lăudat mişcarea de a restricţiona noile investiţii în străinătate în China, dar a spus că „eşecul de a interzice investiţiile existente şi în sectoare chinezești, precum biotehnologia şi energia, este unul îngrijorător”.
Reacția Chinei la decizia Statelor Unite
Chinezii au răspuns cu un protest ”solemn”, transmis către Washington.
”China este extrem de nemulțumită și se opune ferm insistenței SUA de a introduce restricții asupra investițiilor din China. ”, transmite ministerul de Externe de la Beijing.
”Textul se îndepărtează serios de principiile economiei de piață și de concurență loială, pe care SUA le-au promovat întotdeauna și afectează decziile normale ale companiilor, dăunează ordinii comerciale internaționale și tulbură grav lanțurile industriale și de aprovizionare la nivel mondial.”, transmite și ministerul chinez al Comerțului, citat de Le Figaro.
Citește și
Deflație în China. Care sunt pericolele pentru a doua economie a lumii
Partenerii noștri