• O echipă de experţi de la Eastern Virginia Medical School a publicat o listă cu un cocktail de vitamine şi medicamente cu rol esenţial în prevenţia şi tratamentul formelor uşoare de COVID-19.
  • O parte dintre aceste produse sunt şi în protocolul de tratament al lui Donald Trump .
  • Pe listă sunt trecute vitamina C, vitamina D, Zincul, famotidina şi melatonina.

Toată lumea vrea să ştie în această perioadă dacă poate fi boala COVID-19 prevenită. Sunt foarte puţine date care să răspundă la această întrebare.

Însă, a apărut o listă făcută de medicii dintr-un centru medical de prestigiu din Virginia, cu un cocktail de vitamine şi medicamente, care ar putea juca un rol în prevenţia sau ameliorarea formelor uşoare de boală. Pe o bună parte din ele le ia şi Preşedintele Donald Trump.

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar Central, îţi spune că această schemă nu este un substitut pentru celelalte măsuri de prevenţie, dar nici că nu este total contraindicată.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Astfel, pe lista de prevenţie în boala COVID-19 sunt trecute vitamina C, zincul, famotidina, melatonina şi vitamina D, dar şi concentraţiile potrivite.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Medicamentele au rol important în capacitatea de apărare a organismului

Vitamina D, din ce ştim, are un rol imunomodulator important, îmbunătăţeşte răspunsul imunologic şi ajută bineînţeles la stabilizarea vaselor de sânge.

Ştim doar că, de pildă, pacienţii care au deficit de vitamina D au un risc mai mare de îmbolnăvire şi de evoluţie severă şi suplimentarea cu vitamina D ar putea avea beneficii în acest sens.

Însă, la fel, expunerea repetată, prelungită la vitamina D, fără să ai un deficit de această vitamină s-ar putea să nu fie foarte bună pe termen lung, spune Valeriu Gheorghiță, medic infecționist.

Famotidina, Zincul, iarăşi sunt adjuvanţi în prevenţia infecţiei. De asemenea, melatonina s-a observat că ar scădea, din anumite studii, riscul de infecţie, adaugă Valeriu Gheorghiță.

Medicul spune că încă este discutabil beneficiul real al acestei scheme în partea de prevenţie a bolii, dar nu neagă importanţa lor în capacitatea de apărare a organismului.