• Marcel Boloș a cerut Comisiei Europene ridicarea plafonului de la 4.4% la 5.5%.
  • Premierul Marcel Ciolacu va merge și el la Bruxelles pentru a discuta cu Ursula von der Leyen.
  • Discuțiile oficialilor români cu Bruxelles vin înainte de asumarea măsurilor fiscale.

Întâlnire importantă azi la Guvern. Premierul a cerut să discute cu ministrul de Finanțe, Muncă și Fonduri Europene. Discuția are loc înainte de vizita lui Ciolacu la Bruxelles de mâine, unde ar urma să discute planul de măsuri fiscale.

Boloș a discutat zilele trecute cu oficialii de la Bruxelles și a cerut ridicarea plafonului de deficit bugetar al României.

Banii după introducerea acestor măsuri sau sumele care ar trebui să se încaseze nu acoperă gaura bugetară. Ceea ce propun guvernanții, respectiv un impozit pe mașinile de lux, un impozit pe proprietate, dacă ai mai multe proprietăți care depășesc 500.000 de euro sau o reducere a plafonului la care se aplică un impozit pe cifra de afaceri la microîntreprinderi nu aduc la buget 40 de miliarde de lei brut, cât este gaura.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

O variantă propusă de data aceasta de specialiștii din cadrul Comisiei Europene era creșterea TVA-ului cu două puncte procentuale, adică de la 19% la 21%. Aceasta este singura soluție fiabilă în acest moment. Guvernul nu are o altă soluție care să aducă bani peste noapte și să acopere o parte din gaura suplimentară. Numai creșterea TVA-ului poate să acopere într-un mod consistent și sustanebil, o parte din această gaură.

Pentru următoarele șase luni vom avea o creștere de prețuri care se va disipa. Pe presiunea actuală creșterile de prețuri nu vor fi atât de mari.

Guvernul ar fi vrut ca Comisia Europeană să accepte majorarea plafonului de deficit bugetar. Cea mai apropiată variantă este ca Comisia Europeană să accepte un deficit bugetar de 5% din PIB.

Comisia Europeană vrea să se asigure că lucrurile nu vor derapa anul viitor când toată lumea va fi ocupată cu cele patru rânduri de alegeri politice din România.

Având în vedere precedentul din 2008 – 2009 din România, care s-a sfârșit prin majorarea TVA-ului și tăierea salariilor bugetarilor încearcă să prevină ceea ce va fi dezastrul de anul viitor.

Citește și