• În timp ce indivizii care nu se confruntă cu singurătatea prezintă modele similare în procesarea informațiilor din creier, cei care sunt singuri par să interpreteze lumea într-o manieră distinctă.
  • Singurătatea este o criză de sănătate publică ca reacție la numărul tot mai mare de adulți care suferă de această afecțiune.
  • A fi înconjurat de oameni care văd lumea diferit de tine însuți poate fi un factor de risc pentru singurătate, chiar dacă socializezi în mod regulat cu ei.

Un cercetător de la University of South Carolina din SUA, care compară imaginile creierului, a găsit diferențe semnificative în modul de procesare a creierului al persoanelor care suferă de singurătate în comparație cu cei care nu se simt singuri.

Un studiu recent publicat că, în timp ce indivizii care nu se confruntă cu singurătatea prezintă modele similare în procesarea informațiilor din creier, cei care sunt singuri par să interpreteze lumea într-o manieră distinctă, unică pentru fiecare individ.

Cercetările arată că singurătatea este dăunătoare bunăstării și este adesea însoțită de sentimente auto-raportate de a nu fi înțeles de ceilalți. Un raport recent al Biroului Chirurgului General al Statelor Unite s-a referit la singurătate drept „o criză de sănătate publică ca reacție la numărul tot mai mare de adulți care suferă de această afecțiune”. Chiar înainte de debutul pandemiei de COVID-19, aproximativ jumătate dintre adulții din SUA au raportat că au experimentat niveluri ridicate de singurătate.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cercetătorii au observat că persoanele cu niveluri ridicate de singurătate, indiferent de câți prieteni sau conexiuni sociale au avut, aveau mai multe șanse de a avea răspunsuri cerebrale idiosincratice. Acest lucru a expus posibilitatea că a fi înconjurat de oameni care văd lumea diferit de tine însuți poate fi un factor de risc pentru singurătate, chiar dacă socializezi în mod regulat cu ei.

Studiul sugerează, de asemenea, că, deoarece conexiunile sau deconexiunile sociale fluctuează în timp, acest lucru poate influența măsura în care un individ procesează lumea în mod idiosincratic. Prin idiosincrazie psihică se înțelege o repulsie nemotivată față de obiecte sau persoane din mediul înconjurător.

Elisa Baek, cea care a condus cercetarea, a spus că este interesată să examineze oamenii care au prieteni și sunt activi social, dar care încă se simt singuri. În plus, cercetătorii se uită la ce situații particulare procesează în mod diferit indivizii singuratici.

De exemplu, oamenii singuri manifestă idiosincrazii atunci când procesează evenimente neașteptate sau contexte sociale ambigue în care lucrurile pot fi interpretate diferit?

Citește și: