• În această dimineață a avut loc o explozie la bordul unei nave de marfă.
  • Autoritățile au evacuat marinarii și urmează să fie transportați spre spitalele din Sulina.
  • Explozia ar fi avut loc în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo.

Update – Se cercetează cauzele exploziei

Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității, spune că: „ Se cercetează cauzele exploziei, de asemenea, știm că toți cei 12 marinari au fost salvați și duși la Sulina însă nu știm dacă explozia a avut loc în apele teritoarele românești sau foarte aproape de apele teritoriale românești.”

„Marinarii aflați la bord ăau declarat că cel mai probabil a fost vorba de o mină. 80 de astfel de mine au fost au fost în Marea Neagră după declanșarea agresiunii ruse în Ucraina, 5 au fost distruse și una a expodat la Costinești”, a adăugat Florin Jipa.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Se pare că războiul ne afectează din ce în ce mai mult, mai ales în interesele comune de natură economică de la Dunăre.

Update – Intervenţie de amploarea în rada Port Sulina

În cursul zilei de 20.09.2023, în jurul orei 06:50, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța a fost solicitată să intervină pentru evacuarea și preluarea echipajului de la bordul navei SEAMA.
La ordinul VTS Sulina și prin solicitarea MRCC, nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcția indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului.
La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.
Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.
Mulțumim echipajului Sar Ares din cadrul ARSVOM, Velichea Florentin- ofițer punte, Cojocaru Ionuț- ofițer punte, Anton Viorel- ofițer mecanic și Odorheiu Daniel- timonier!

Sursă: Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța

Update – 12 persoane au fost evacuate

12 persoane persoane au fost evacuate. Generalul Mircea Mândrescu a afirmat că incidentul ar fi avut loc la 7-8 mile marine de gura de vărsare a canalului Sulina în mare.

Știrea inițială

O explozie a avut loc miercuri dimineața între Sulina și Canalul Bîstroe, la aproximativ 25 de mile în larg, la o navă sub pavilion Togo. Autoritățile române au evacuat marinarii de pe navă și urmează să îi aducă în Sulina pentru îngrijiri medicale.

Mesajul de urgență „MAYDAY” a fost transmis miercuri, la ora 06.50, în CH 16 VHF, de către o nava comercială. Aceasta a informat Garda de Coastă că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

Sursă: Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța

Toți membri au fost aduși în siguranță în portul Sulina

La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Explozia a avut loc, din primele informații, în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo.

Marinarii prezenți pe navă le-au spus autorităților române că cel mai probabil a fost lovită o mină și aceasta a explodat. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.

Explozia s-a produs la aproximativ 25 de mile în larg, între Sulina și Canalul Bîrstroe. Autoritățile nu au confirmat până la acest moment dacă nava sub pavilion Togo a lovit o mină marină în timp ce naviga în larg. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.

Citește și: