- Șefa diplomației franceze invită cele două țări să își respecte angajamentele.
- Orban și Erdogan au renunțat la veto, dar nu se grăbesc cu ratificarea.
- Turcia şi Ungaria sunt cele două țări recalcitrante din NATO.
Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a cerut joi Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO. Într-o conferință de presă susținută la Helsinki, alături de omoloaga sa finlandeză Elina Valtonen, Catherine Colonna a afirmat că i-ar plăcea să vadă Suedia în NATO și să vadă cum Turcia și Ungaria își pun în practică angajamentele.
Advertisment
Turcia şi Ungaria sunt cele două țări recalcitrante din NATO. Întâmplător sau nu, Viktor Orban și Recep Erdogan sunt apropiați de Moscova, în contracurent cu aliații lor. Sunt oile negre ale Europei – liderul maghiar sub sancțiuni din cauza regresului democrației în Ungaria, Erdogan încercând de 20 de ani de când este la putere să deșchidă negocierile de aderare. Fiecare a găsit ocazia să își împingă pionii înainte într-un moment în care votul lor este esențial.
Cei doi au renunţat în iulie la exercitarea dreptului de veto faţă de primirea Suediei în alianţa nord-atlantică, dar parlamentele de la Ankara şi Budapesta întârzie ratificarea. Un fel de a păstra o carte în acest joc de pocker înșelător.
Recomandări
Premierul ungar Viktor Orban a apreciat recent că „nu este nici o urgenţă” privind procedura respectivă şi a cerut mai întâi „respect” din partea suedezilor. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus în iulie că ratificarea nu va avea loc mai devreme de octombrie. El face de câteva luni presiuni asupra guvernului de la Stockholm, cerând măsuri împotriva profanării Coranului, în urma unor manifestaţii publice care au tensionat relaţiile bilaterale.
Finlanda a fost cazul fericit. Ea a cerut aderarea la NATO simultan cu Suedia, în mai anul trecut, a devenit membră a alianţei în aprilie anul acesta, punând capăt unei perioade de trei decenii de neutralitate. Cele două ţări nordice au luat decizia de a renunţa la deceniile de neutralitate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Citește și
- Șeful Armatei Române susține că Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale ale României: „Nu se întrevede un sfârșit al acestui conflict”
- Prognoza meteo pentru luna octombrie. Temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice perioadei
- OpenAI şi fostul designer Apple pregătesc o nouă revoluţie a tehnologiei. Cum va funcționa iPhone-ul inteligenţei artificiale
Partenerii noștri