• Partidul de stânga Smer conduce cu 23,3% din voturi, urmat de Slovacia Progresistă cu 16,86%.
  • Cu un guvern condus de Fico, Slovacia s-ar alătura Ungariei în contestarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană Ucrainei.
  • Liderul stângii HLAS, Peter Pellegrini, și-a păstrat deschise opțiunile privind viitoarele coaliții.

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, l-a învins pe rivalul său progresist în alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, relatează ABC.

Cu 99,2% din voturile din aproximativ 6.000 de secții de votare numărate duminică dimineața devreme de către Biroul de Statistică slovac, Fico și partidul de stânga Smer, sau Direcția, conduceau cu 23,3% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) a urmat cu 16,86 la sută, iar Partidul HLAS (Vocea), care ar putea deveni liderul pentru formarea următorului guvern, a fost al treilea cu 15,03 la sută.

Liderul de stânga al HLAS, Peter Pellegrini, fost coleg cu Fico, și-a păstrat deschise opțiunile privind viitoarele coaliții. Un guvern condus de Fico și de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei pentru a contesta consensul Uniunii Europene în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, în timp ce blocul încearcă să mențină unitatea în ceea ce privește opoziția față de invazia Rusiei.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA

De asemenea, ar semnala o nouă schimbare în regiune împotriva liberalismului politic, care ar putea fi consolidată dacă partidul conservator PiS va câștiga alegerile din Polonia la sfârșitul acestei luni.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico, în vârstă de 59 de ani, s-a împletit cu abilitate între pozițiile pro-europene principale și pozițiile naționaliste anti-Bruxelles și anti-americane, arătând în același timp disponibilitatea de a schimba cursul în funcție de opinia publică sau de schimbarea realităților politice.

Citește și