• Cercetarea folosește căști VR care le oferă muzicienilor instrumente virtuale.
  • Instrumentele VR prind orice formă sau dimensiune ca muzicienii să le poată manevra.
  • Când atingi instrumentul virtual, el generează un sunet care intră într-un motor audio care produce rezultate foarte interesante.

Pentru un muzician, muzica-i întregul său univers. Prin muzică prinde viață și creează viață. Dar ce se întâmplă când mâinile, sau degetele nu-i mai ascultă? Ce-i de făcut când mângâierea coardelor sau clapelor devine imposibilă din cauza unui anevrism, sau din cauza unei paralizii? Răspunsul? Realitatea virtuală.

Instrumentele muzicale din realitatea virtuală se bazează pe tehnologia audio spațială. Sunt niște căști pe care le pui pe cap, două controllere și intri astfel într-o realitate unde poți să creezi instrumente muzicale accesibile. Când atingi instrumentul virtual, el generează un sunet care intră într-un motor audio care produce rezultate foarte interesante.

Cercetarea are loc în Irlanda de Nord. Muzicienii cu dizabilități pot cânta la instrumente virtuale care se pot transforma în toate formele și dimensiunile. E și cazul lui Christine și Gary, amândoi muzicieni, care suferă de semi-paralizie. Credeau că aceste e sfârșitul lor în muzică. Dar e abia începutul, spune Christine.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Ei bine, acum pot să cânt din nou la harpă. Și o pot face doar cu o mână, pentru că aceasta, evident, nu funcționează. Am sperat că dacă eu pot cânta din nou, asta îi va putea încuraja și pe alții să o facă. A trebuit să mă ciupesc. Cânt alături de Orchestra din Belfast. Suntem faimoși! Nu știu ce să zic”, a explicat Christine.

Citește și