• SUA vor furniza Ucrainei echipamente militare de până la 125 de milioane de dolari, conform secretarului de stat Antony Blinken, dar și 300 de milioane de dolari pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei pe termen lung.
  • Este cea de 50-a tranșă de echipamente livrată de Administrația Biden, incluzând apărare aeriană și arme antitanc.
  • Se ia în considerare o alocare separată de ajutor pentru apărare în sprijinul Ucrainei contra agresiunii ruse.

UPDATE 15.00-Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a mulțumit Statelor Unite pentru cel mai recent pachet de ajutor militar, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că acum ar putea exista o limită de timp pentru sprijin.

Între timp, ministrul apărării, Rustem Umerov, a îndemnat SUA să furnizeze Ucrainei „mai multă muniție pentru războinicii noștri”.

UPDATE 13.00-Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că UE va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că UE va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev.

„Sunt aici pentru a discuta despre calea de aderare a Ucrainei la UE. Sprijinul financiar al UE pentru a reconstrui Ucraina ca o democraţie modernă şi prosper”, a scris Von der Leyen pe platforma X.

Ea a adăugat că cea de-a şasea sa vizită în Ucraina de la invazia rusă va implica, de asemenea, discuţii pe tema unui nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, care ar urma să includă o interdicţie asupra diamantelor ruseşti.

UPDATE 10.00

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat legea actualizată privind minorităţile naţionale. Schimbarea legii a fost unul dintre cei şapte paşi recomandaţi de Comisia Europeană în iunie 2022 pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 8.00- Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev, înainte ca un raport al UE privind progresele înregistrate de Ucraina în procesul de aderare să fie prezentat săptămâna viitoare, scrie Reuters, care citează un deputat ucrainean.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Statele Unite au anunțat un nou pachet de arme pentru Ucraina. Pachetul va furniza arme și echipamente în valoare de până la 125 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, precum și 300 de milioane de dolari din fondurile Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei pe termen lung, scrie Sky News.

Este posibil să urmeze o alocare separată de ajutor pentru apărare.

Acest anunț include cea de-a cincizecea tranșă de echipamente furnizate de Administrația Biden din stocurile DoD pentru Ucraina începând din august 2021, inclusiv capacități suplimentare de apărare aeriană, muniție de artilerie, arme antitanc și alte echipamente pentru a ajuta Ucraina să contracareze războiul de agresiune în curs al Rusiei.