• Protestatarii din Oakland încearcă să blocheze o navă ce ar transporta provizii militare către Israel, în ciuda negărilor privind conținutul militar.
  • În Gaza, 72 de angajați UNRWA au fost uciși, reprezentând cel mai mare număr de lucrători ONU pierduți într-un conflict într-un timp scurt.
  • Directorul general al OMS este „complet șocat” de atacurile asupra ambulanțelor în Fâșia Gaza, subliniind necesitatea protejării pacienților și personalului medical.

UPDATE 16:00 – Pentru Erdogan, Netanyahu „nu mai este cineva cu care putem vorbi”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acțiunilor Israelului în Fâșia Gaza.

UPDATE 15.00-O agenție ONU afirmă că o școală a fost lovită într-o tabără de refugiați din Gaza

Agenția ONU pentru refugiați din Gaza (Unrwa) a confirmat pentru agenția de presă Reuters că școala Al-Fakhoura, administrată de ONU, din tabăra de refugiați Jabalia, a fost lovită.

Juliette Touma, directorul de comunicare al Unrwa, a declarat că printre victime se numără și copii, dar că Unrwa nu a putut încă să verifice câte persoane au murit.

Recomandări

NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA
ACTORUL IAN GELDER A MURIT

UPDATE 14.30- Armata israeliană anunță că va permite circulația pe o autostradă cheie din Gaza pentru o perioadă de trei ore

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că va permite circulația pe una dintre cele două autostrăzi principale nord-sud din Gaza pentru ca locuitorii din nord să poată fugi în sudul Fâșiei.

Postând pe X, fostul Twitter, purtătorul de cuvânt al FDI în limba arabă spune că drumul Salah al-Din va putea fi traversat timp de trei ore, de la ora locală 13:00 la 16:00 (11:00 la 14:00 GMT).

În mesaj se precizează că liderii Hamas au avut deja grijă să se protejeze și îndeamnă civilii să facă același lucru, respectând instrucțiunile de a se deplasa spre sud.

Armata israeliană afirmă că a încercuit orașul Gaza.

UPDATE 14.00-Miniștrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar urmează să se întâlnească sâmbătă la Amman cu șeful diplomației americane Antony Blinken pentru a discuta modalități de „oprire războiului din Gaza”.

UPDATE 13.20-Pentru Erdogan, Netanyahu „nu mai este cineva cu care putem vorbi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acțiunilor Israelului în Fâșia Gaza.

UPDATE 13.00-Un oficial american afirmă că 400.000 de persoane se află încă în nordul Fâșiei Gaza

Până la 400.000 de persoane se află încă în nordul Gaza, potrivit trimisului special al SUA, David Satterfield.

În ultimele săptămâni, Israelul le-a spus rezidenților să evacueze nordul Fâșiei și să se mute în sud, pe care l-a desemnat drept o așa-numită zonă sigură.

UPDATE 12.00-Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a lovit „două celule teroriste” și un „post de observare” Hezbollah

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a lovit „două celule teroriste” și un „post de observare” Hezbollah ca răspuns la tentativa de tragere din Liban către teritoriul israelian. „Ca răspuns la două celule teroriste care încercau să tragă din Liban către teritoriul israelian, armata israeliană a lovit celulele și un punct de observare Hezbollah”, a spus armata într-un comunicat

Armata a mai indicat că a răspuns la focurile de mortiere venite din Liban către localitățile israeliene „din nordul Israelului”, precizând că acestea nu au provocat răni.

UPDATE 11.00-Israelul a atac pentru prima dată casa liderul Hamas

O dronă israeliană a tras o rachetă asupra casei din Gaza a şefului Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în prezent în afara regiunii, relatează agenţia de presă Reuters, citând postul de radio Al-Aqsa al Hamas.

UPDATE 10.00-730 de străini, aşteptaţi să părăsească Gaza, sâmbătă, prin Rafah

Aproximativ 730 de cetăţeni străini sunt aşteptaţi să părăsească Gaza prin punctul de trecere Rafah sâmbătă, potrivit unei surse oficiale de pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah.

UPDATE 9.00-IDF afirmă că zeci de membri Hamas au fost uciși în ultima zi

IDF a declarat în această dimineață că a ucis „zeci” de membri Hamas și a distrus mai multe infrastructuri ale grupului în ultima zi.

Acesta afirmă că Hamas a lansat „numeroase tentative de atac” asupra trupelor FDI din puțuri de tuneluri și complexuri militare în nordul Fâșiei Gaza.

Soldații FDI au intrat în luptă cu 15 agenți Hamas „ucigând mai mulți dintre ei” și au distrus trei dintre posturile de observare ale grupului cu focuri de tancuri, se arată în comunicat.

De asemenea, în cursul nopții, FDI a lansat un raid în sudul Fâșiei Gaza, în timpul căruia corpurile sale blindate și de geniu „au întâlnit o celulă teroristă care ieșea dintr-un puț de tunel”. Ca răspuns, trupele au tras obuze spre grup și l-au ucis, a precizat armata.

UPDATE 8.00- Blinken se va întâlni cu miniștrii din Orientul Mijlociu în Iordania

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află astăzi în Iordania pentru discuții cu reprezentanții națiunilor arabe, care se așteaptă să ceară o încetare imediată a focului în Gaza.

El se va întâlni cu regele Abdullah înainte de a discuta cu miniștrii de externe din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, precum și cu un reprezentant al Autorității Palestiniene.

UPDATE 7.00-‘Conflictul mai amplu’ din regiune, ‘descurajat’ – purtător de cuvânt al Pentagonului

Un „conflict regional mai amplu” în Orientul Mijlociu „a fost descurajat”, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

Vorbind pentru BBC Newsnight, generalul de brigadă Patrick S Ryder a declarat: „În acest moment, considerăm că acest conflict este limitat între Israel și Hamas”.

Intervenția are loc după ce liderul grupării islamiste șiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut primul său discurs de la atacurile din 7 octombrie, oprindu-se să își angajeze luptătorii la un război total.

UPDATE 06.00 – Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a condamnat țintirea unui convoi de ambulanțe în Gaza de către forțele israeliene

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a condamnat țintirea unui convoi de ambulanțe în Gaza de către forțele israeliene, despre care spune că a ucis 15 persoane și a rănit peste 60 de alte persoane.

PRCS a declarat într-o declarație sâmbătă dimineața că una dintre ambulanțele sale a fost lovită „de o rachetă trasă de forțele israeliene” la aproximativ doi metri de intrarea în spitalul al-Shifa din orașul Gaza, relatează Agence France-Presse.

Atacul a dus la moartea a 15 civili și la rănirea altor 60 de persoane, a spus PRCS, reflectând cifrele publicate anterior de Ministerul Sănătății condus de Hamas.

O altă ambulanță, aparținând Ministerului Sănătății, a fost „direct ținta” de o rachetă la aproximativ un kilometru de spital, provocând răni și pagube, se arată în comunicat.

UPDATE 05.00 – Ministrul de externe al Australiei a cerut un efort internațional reînnoit pentru a găsi o soluție cu două state pentru a pune capăt violenței din Orientul Mijlociu

Ministrul de externe al Australiei a cerut un efort internațional reînnoit pentru a găsi o soluție cu două state pentru a pune capăt violenței din Orientul Mijlociu, argumentând că Israelul poate găsi pacea și securitatea doar dacă poate face același lucru pentru palestinieni.

Scriind pentru Guardian Australia, Penny Wong subliniază poziția guvernului laburist în cei mai fermi termeni de până acum, spunând că „statu quo-ul eșuează pe toată lumea” și că singura alternativă este găsirea unei „paci durabile” printr-un proces politic.

În timp ce condamnă „fără echivoc” atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și afirmă sprijinul Australiei pentru dreptul Israelului de a se apăra, ea adaugă că modul în care Israelul face acest lucru contează.

UPDATE 04.00 – A doua zi după o explozie care a afectat grav biroul Agenției France-Presse din Gaza, armata israeliană a susținut că a efectuat o lovitură „în apropiere”

A doua zi după o explozie care a afectat grav biroul Agenției France-Presse din Gaza, armata israeliană a susținut că a efectuat o lovitură „în apropiere” de biroul agenției de presă, fără a fi vizat „în vreun fel”, relatează agenția.

AFP este singura dintre cele trei mari agenții internaționale de presă din lume care operează în prezent un flux video live din orașul Gaza, care nu a fost întrerupt în ciuda pagubelor, văzute vineri de un angajat AFP.

Camera AFP fără pilot, care transmite în direct 24/7, a surprins momentul grevei, cu câteva minute înainte de prânz joi.

UPDATE 03.00 – Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni sâmbătă cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni sâmbătă cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, după ce a plecat cu mâinile goale din Israel în eforturile sale de a obține pauze umanitare în războiul său pentru distrugerea Hamas, relatează Agenția France-Presse.

Blinken a sosit vineri seara târziu la Amman, unde se va alătura de asemenea unei reuniuni a miniștrilor de externe din cinci țări arabe, la care va participa și un reprezentant al Autorității Palestiniene (AP) condusă de președintele Mahmud Abbas, un rival al Hamas.

UPDATE 02.00 – Un consilier israelian de rang înalt spune că Hamas avea un centru de control sub spital

Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru postul britanic Channel 4 News că Israelul crede că Hamas și-a stabilit centrul de comandă și control” sub spitalul Al-Shifa.

Regev a continuat spunând că, dacă un combatant construiește o astfel de construcție sub o infrastructură civilă, aceasta ar putea deveni o țintă legitimă”.

Israelul a afirmat anterior că Hamas folosește populația din Gaza ca scut uman, plasând o parte din sistemul său militar sub infrastructura civilă.

UPDATE 01.56 – Înalt oficial american a declarat pentru CNN: Administrația Biden se așteaptă ca Israelul să-și reducă atacurile aeriene asupra Gaza și să se concentreze pe campania la sol

Înalt oficial american a declarat pentru CNN: „Administrația Biden se așteaptă ca Israelul să-și reducă atacurile aeriene asupra Gaza și să se concentreze pe campania la sol. Concentrarea Israelului pe campania la sol are ca scop curățarea rețelei de tuneluri utilizate de Hamas. America depune eforturi intense pentru a extrage prizonierii din Gaza și nu există nicio garanție că acest efort va reuși”.

UPDATE 01.20 – SUA au confirmat pentru prima dată că au zburat drone de supraveghere neînarmate deasupra Fâșiei Gaza

Într-o declarație făcută vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat:

În sprijinul eforturilor de recuperare a ostaticilor, SUA efectuează zboruri UAV [vehicule aeriene fără pilot] neînarmate deasupra Fâșiei Gaza, precum și furnizarea de consultanță și asistență pentru a-l sprijini pe partenerul nostru israelian în eforturile sale de recuperare a ostaticilor.

SUA au început să efectueze zboruri cu UAV-uri după atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, a adăugat el.

UPDATE 00.55 – Protestatarii vor fi împiedicați să se adune în fața ambasadei israeliene

Poliția a anunțat că va împiedica protestatarii pro-Palestina să se adune în fața ambasadei israeliene în acest weekend.

Poliția metropolitană a declarat că a impus o condiție în conformitate cu secțiunea 14 din Legea privind ordinea publică pentru a împiedica manifestanții să se adune în apropierea ambasadei țării din Kensington, în vestul Londrei.

UPDATE 00.29 – Oficialii Hamas afirmă că 13 persoane au fost ucise într-o explozie în fața spitalului din Gaza City

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 13 persoane au fost ucise în explozia din fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, despre care am relatat anterior.

O declarație a Hamas a precizat că forțele israeliene au vizat „un convoi de ambulanțe care transporta răniți” de la Al-Shifa spre Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Armata israeliană a confirmat că a lovit o ambulanță, despre care spune că era folosită de agenți Hamas, dar nu a precizat unde a avut loc atacul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O demonstrație de aproximativ 200 de protestatari care cer încetarea focului în Gaza încearcă să blocheze o navă în portul Oakland, despre care spun că transportă provizii militare către Israel, deși hamalii spun că nu se află nimic pe navă, scrie ABC Chicago.

UNRWA: 72 dintre angajații noștri au fost uciși în Gaza, care este cel mai mare număr de lucrători ONU uciși într-un conflict într-un timp scurt.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății s-a declarat „complet șocat” de atacul asupra ambulanțelor de lângă Spitalul Shifa din Fâșia Gaza. „Repetăm ​​și subliniem – pacienții, lucrătorii sanitari, unitățile și ambulanțele trebuie protejate în orice moment,” „, a scris el pe rețelele de socializare.

Citește și