• Stocul de gaze este de aproape 103%, declară ministrul energiei, Sebastian Burduja.
  • Eurostat spune că România este campioană la creșterea prețului la utilități în UE.
  • Virgil Popescu: avem înmagazinate peste trei mld. de metri cubi de gaze pentru iarnă

Stocul de gaze este plin, cu o capacitate de aproape 103% – declară ministrul energiei, Sebastian Burduja. Luăm în calcul și recentele date Eurostat care spun că România este campioană la creșterea prețului la gaze și electricitate în UE.

Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă, spune că sezonul rece 20023, 2024 ne găsești într-o perioadă mai bună decât în alți ani. „În primul rând, datorită faptului că avem depozitele de gaze line.”

Expert în energie: Suntem într-o situație conjuncturală favorabilă

Dumitru Chisăliță: „În altă ordine de idee, avem o reducere puternică a consumului de gaze față de perioada de acum 2 ani de zile, din 2021. Nu în ultimul rând, suntem aproape de 1 decembrie cu o perioadă lungă cu temperaturi ridicate, ceea ce a făcut să nu fim în puși în situația de a consuma gaze naturale. Toate aceste elemente favorabilă pe care le avem în momentul de față, la care se adaugă și o prognoză pentru o iarnă normală din partea ANM-ului, mă face să spun că în mod normal n-ar trebui să existe situații care să ne îngrijoreze. La această situație se adaugă și o situație favorabilă sau mai favorabilă decât anul 2022, și anume prognozez că ar trebui ca prețurile pe care le vor plăti sau facturile pe care le vor plăti efectiv românii la gaze naturale să fie inferioare față de anul 2022, ținând seama de evoluția care a fost evoluția prețului pe piața națională și internațională.”

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

„În momentul de față suntem într-o situație conjuncturală favorabilă și care n-ar trebui să zicem, niște probleme deosebite în ceea ce privește prognoza”, explică Dumitru Chisăliță.

Silviu Gurlui, profesor de fizică: „Trebuie să ne gândim la ce iarnă vom avea”

„Noi avem stocuri, așa cum se văd, mari pentru că avem resurse interne în special. Trebuie să ne gândim la ce iarnă vom avea și că România este interconectată și la alte rețele. Este posibil, atunci când sunt necesare consumuri mai mari, să ajutăm alte state. Această rezervă este importantă, dar asta nu înseamnă că totul este foarte bine. Dacă este să ne uităm la partea de prețuri, vedem că România, față de media UE, are cu 50% prețurile mai mari”, explică Silviu Gurlui, profesor de fizică.

Citește și