• Știința încearcă să descifreze puterea vindecătoare a naturii asupra creieruluiui uman.
  • Verdele vegetației și albastrul apei, reduc stresul, scad anxietatea și aduc emoții pozitive.
  • O plimbare de 50 de minute, într-un parc, îmbunătățește performanța cu 20%.

Despre puterea terapeutică a naturii asupra creierului sigur ai mai auzit, dar acum neuroștiința mediului vine cu noi dovezi, care demostrează că expunerea la mediul natural nu este un lux, este o necesitate mai ales pentru creier.

Multe studii arată că verdele vegetației și albastrul apei sunt asociate cu o reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit, cu emoții pozitive dar și cu scăderea anxietății. Expunerea la natură are și beneficii asupra funcției cognitive mai ales în procesele implicate în cunoaștere și înțelegere percepție, memorie, raționament, judecată, imaginație și chiar rezolvarea problemelor.

Un studiu spune că numai 40 de secunde în care au privit un acoperiș verde, subiecții studiului au făcut mai puține greșeli la un test decât atunci când s-au uitat la unul gri. Directorul Laboratorului de Neuroștiințe ale Mediului din Chicago, le-a cerut subiecților să repete secvențe de cifre în ordin invers. Apoi i-a trimis la o plimbare de 50 de minute, într-un parc. La întoarcere, repetând sarcina performanța s-a îmbunătățit cu aproximativ 20%.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Un studiu a arătat că o expediție de patru zile fără acces la telefon sau la alte tehnologii a mărit creativitatea participanților cu 50%. Conform ipotezei biofiliei, oamenii se simt și funcționează mai bine în mediile naturale deoarece creierul și corpul evoluează în legătură cu natura. Ipoteza biofiliei sugerează că oamenii au o tendință înnăscută de a căuta conexiuni cu natura și alte forme de viață.


O altă explicație pentru efectul naturii asupra minții umane ar putea fi teoria restaurării atenției. Psihologii numesc „atenție îndreptată” capacitatea de a menține concentrarea pe o sarcină mentală specifică. Zonele creierului responsabile pentru acest tip de atenție pot fi epuizate de multitasking și de mediile moderne cu stimulare ridicată. Nu ne putem concentra și facem greșeli. Dar natura are dă ocazia acestor zone ocazia de a se odihni și de a se recupera.

Citește și