• Xi Jinping și oficialii de rang înalt ai UE se întâlnesc în persoană la Beijing, în prima întâlnire de acest fel din ultimii patru ani.
  • Aceasta este ultima oportunitate pentru ambele părți de a se întâlni personal înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, ceea ce va însemna o schimbare în conducerea blocului.
  • Se așteaptă ca discuțiile să abordeze domenii mai spinoase, de la drepturile omului până la legăturile continue ale Beijingului cu Rusia, în ciuda invaziei pe scară largă din Ucraina.

Xi Jinping și oficialii de rang înalt ai UE  se întâlnesc în persoană la Beijing, în prima întâlnire de acest fel din ultimii patru ani, scrie DW.

Cele două părţi au avut mai multe neînțelegeri privind comerţul şi poziţiile lor diferite cu privire la războiul din Ucraina. Liderii europeni se întâlnesc joi cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing pentru discuţii dominate de diviziunile dintre UE şi cel mai mare partener economic al său.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțită de președintele Consiliului European Charles Michel și de șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că există „dezechilibre și diferențe clare care trebuie soluționate”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

China și UE și-au intensificat angajamentul diplomatic în acest an, încercând să grăbească redresarea post-pandemie și să repare legăturile deteriorate. Mai mulți comisari UE au vizitat Beijing pentru a relua dialogul la nivel înalt.

Ce se așteaptă de la discuții

UE spune că speră că discuțiile la nivel înalt vor aborda interese comune precum schimbările climatice și sănătatea. De asemenea, se așteaptă ca discuțiile să abordeze domenii mai spinoase, de la drepturile omului până la legăturile continue ale Beijingului cu Rusia.

Aceasta este ultima oportunitate pentru ambele părți de a se întâlni personal înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, ceea ce va însemna o schimbare în conducerea blocului.

Atât oficialii chinezi, cât și europeni au încercat să minimizeze așteptările înainte de întâlnire. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, i-a avertizat la începutul săptămânii pe mulți diplomați din Beijing din statele membre ale UE că Europa ar trebui să urmărească „pace și stabilitate” în locul alegerii unui „nou Război Rece”.

Ce au declarat UE și China până acum

În declarațiile de deschidere, Ursula von der Leyen a spus că interesele UE și ale Chinei au fost uneori similare, luând ca exemplu cooperarea în domeniile Inteligenței Artificiale și schimbărilor climatice, dar că adesea nu ajungeau la un punct comun.

Charles Michel, la rândul său, a spus că UE dorește o relație „stabilă și reciproc avantajoasă” cu China, dar că blocul va „promova și valorile europene, inclusiv drepturile omului și democrația” la summit.

Președintele chinez, în primele sale comentarii, a cerut un răspuns comun la ceea ce el a numit „provocări globale”.

Citește și