• Google lansează Gemini, „cel mai mare și capabil model de Inteligență Artificială”.
  • Modelul Gemini vine în 3 dimensiuni: Gemini Ultra, cel mai mare și capabil model; Gemini Pro, care poate îndeplini o gamă largă de sarcini și Gemini Nano, concentrat pe sarcini specifice și telefoane mobile.
  • Gemini Ultra este primul model care depășește experții umani în MMLU.

Google lansează cel mai mare și capabil model de Inteligență Artificială. Lansarea vine pe fondul presiunilor recente asupra companiei privind modul în care va monetiza Inteligența Artificială, scrie CNBC.

Modelul Gemini vine în 3 dimensiuni: Gemini Ultra, cel mai mare și capabil model; Gemini Pro, care poate îndeplini o gamă largă de sarcini și Gemini Nano, concentrat pe sarcini specifice și telefoane mobile.

Deocamdată, compania le va permite clienților să folosească Gemini prin Google Cloud pentru aplicațiile personale.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

Începând cu 13 decembrie, dezvoltatorii și clienții întreprinderilor pot accesa Gemini Pro prin API-ul Gemini în Google AI Studio sau Google Cloud Vertex AI.

Dezvoltatorii Android se vor putea folosi de Gemini Nano. Gemini va fi, de asemenea, un instrument util pentru a alimenta produsele Google, cum ar fi chatbot-ul Bard și Search Generative Experience, care încearcă să răspundă întrebărilor în stil conversațional (SGE nu este încă disponibil pe scară largă).

Gemini Ultra este primul model care depășește experții umani în MMLU (Înțelegerea masivă a limbajului multitask) utilizând o combinație de 57 de subiecte precum matematică, fizică, istorie, drept, medicină și etică pentru a testa atât cunoștințele lumii, cât și abilitățile de rezolvare a problemelor, a spus compania într-o postare pe blog miercuri. Se presupune că poate înțelege nuanța și raționamentul în subiecte complexe.

„Gemini este rezultatul eforturilor de colaborare la scară largă ale echipelor de la Google, inclusiv ale colegilor de la Google Research”, a declarat CEO-ul Sundar Pichai. „A fost construit de la zero pentru a fi multimodal, ceea ce înseamnă că poate generaliza și înțelege fără probleme, poate opera și combina diferite tipuri de informații, inclusiv text, cod, audio, imagine și video.”

Începând de astăzi, chatbot-ul Google Bard va folosi Gemini Pro pentru a îmbunătăți raționamentul, planificarea, înțelegerea și alte capacități. La începutul anului viitor, va fi lansat „Bard Advanced”, care va folosi Gemini Ultra, au spus directorii la o conferință de presă, fiind cel mai mare update adus lui Bard.

Actualizarea vine la opt luni după ce Google a lansat pentru prima dată Bard și la un an după ce OpenAI a lansat ChatGPT pe GPT-3.5.

În luna martie a acestui an, startup-ul condus de Sam Altman a lansat GPT-4. Directorii au spus marți că Gemini Pro a depășit performanța GPT-3.5, dar au evitat să răspundă întrebărilor privind performanța sa în comparație cu GPT-4.

Întrebată dacă Google intenționează să taxeze accesul la „Bard Advanced”, Sissie Hsiao, director general Google pentru Bard, a spus că se concentrează pe crearea unei experiențe bune și nu are încă detalii de monetizare.

Se pare că Google a amânat lansarea Gemini pentru că nu era gata. Eli Collins, vicepreședinte de produs la Google DeepMind, a spus că Gemeni este cel mai bun model A.I. construit de companie, având „cele mai cuprinzătoare evaluări de siguranță” dintre toate modelele Google.

Collins a spus că va fi lansată și o carte tehnică cu mai multe detalii despre model.

Citește și