• Curtea de Conturi: 68 din 368 de spitale se află în clădiri construite înainte de 1900
  • România are un deficit de peste 1.200 de medici
  • 68 de spitale își desfășoare activitatea în clădiri construite înainte de 1900

Aproape jumătate din spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU, se arată într-un raport emis de Curtea de Conturi. De asemenea, 239 de clădiri se află în risc de prăbușire, iar 68 de unități își desfășoară diversele activități în imobile construite înainte de 1900. 54% din spitale nu dețin computer tomograf sau RMN, în vreme ce 30% au depășit deja durata normală de funcționare. Nici la capitolul resursă umană situația nu este îmbucurătoare. România se situează pe penultimul loc la nivelul Uniunii Europene, cu un număr de 300 de medici la 100 de mii de locuitori.

„Pe noi, cei care lucrăm în sănătate, nu ne surprinde un astfel de raport. Raportul probabil este făcut să fie prezentat populație în primul rând și celor îngețuiți să să facă ceva pentru sistem, adică președinție, Parlamentului, Guvernul ș.a.m.d. Noi, cei din Sănătate, cunoaștem situația și am semnalat aceste lucruri de ani de zile. Cu toate aceastea, noi nu am fost băgați în seamă și cel mai recent exemplu este că ordonanța de urgență 90 pe 2023, acea ordonanță prin care se reducea unele cheltuieli bugetare, s-a aplicat și în sănătate”.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, susține că datele din raport nu sunt noi, iar situația sistemului de sănătate din România este în general dezastruoasă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Nimic din ceea ce este evidențiat în acest raport, nu este nou, sunt lucruri cunoscute. Concluzia din acest raport este că întreg sistemul sanitar este lipsit de control. Este un sistem care funcționează după ureche, în care o instituție atât de importantă cum este Curtea de Conturi precizează că nu are cum să facă să găsească datele reale privind numărul de medicii, de asistente. Cifrele pe care ei le dau acolo sunt de fapt un amalgam de cifre foarte greu de descurcat între ele.”

Citește și