• Serviciile de informații și lideri europeni avertizează că Putin ar putea ataca Europa iarna viitoare
  • România se pregătește de război și alocă Apărării 20 miliarde euro în 2024
  • NATO va crește prezența militară în România în anul 2024

Servicii de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia se pregătește pentru a ataca țări europene începând cu iarna viitoare. Avertismente serioase în acest sens au făcut și premierul Poloniei, Donald Tusk, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, dar și comandantul armatei Țărilor de Jos. În același timp, și România se pregătește de război. Anul acesta este pentru prima dată când bugetul Ministerului Apărării este de aproape 20 de miliarde de euro.

Cât de serios este acest avertisment

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității: „Destul de serios, Putin se simte în avantaj, dar totul depinde de soarta războiului din Ucraina. Trump blochează ajutorul SUA pt Ucraina de 61,4 mld dolari, la fel face Viktor Orban în UE cu ajutorul de 50 mld euro. Fără acești bani, Ucraina riscă să piardă războiul. Cu o Americă condusă de Trump care a amenințat de mai multe ori că va scoate SUA din NATO, Europa va rămâne singură și dezbinată în fața Rusiei. Putin a trecut economia în stare de război, se laudă că poate realiza 2.000 tancuri pe an (UK are 280). A mărit bugetul Apărării cu 60%, la 110 miliarde dolari, de la 50 miliarde.”

Cât de apărată este România?

„Angel Tîlvăr declara că România este sigură fiindcă suntem în NATO. Politica de Apărare a României se bazează exclusiv, din păcate, pe formatul aliat. Avem nevoie de 10 batalioane de tancuri, dar cumpărăm doar unul, pt brigada multinațională de la Craiova. Avem nevoie de 24 bataliaone mecanizate, dar cumpărăm transportoare Piranha pentru trei, pt bg de la Craiova, nu există niciun format de apărare aliat la Marea Neagră, am renunțat să mai cumpărăm corvete și astfel de exemple sunt multe.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și